Bara timmar efter att Donald Trump svurits in som USA:s nya president meddelade Vita huset att landet kommer att gå ur Världshälsoorganisationen WHO. Beskedet var inte direkt oväntat, då Donald Trump redan under sin förra mandatperiod inledde processen med att dra sig ur. Vita huset skriver i ett uttalande att beslutet fattats mot bakgrund av organisationens bristande hantering av covidpandemin och andra globala hälsokriser. Dessutom har WHO fortsatt att kräva in »oproportionerliga« betalningar från USA. Jämförelsevis betalar Kina bara en bråkdel av de summor som USA betalar in till organisationen, enligt uttalandet. USA står för närvarande för omkring 18 procent av WHO:s budget och landet är därmed den överlägset största enskilda finansiären, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Utträdet kommer sannolikt att äventyra flera olika hälsoinsatser, enligt experter. Läkaren Anders Nordström, tidigare biträdande generaldirektör för WHO, spår exempelvis att vaccinationsprogram kan behöva läggas ner, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Även Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, tror att beslutet får stora konsekvenser. Han befarar ett stort kunskapstapp.
– Mycket av den kunskap vi har när det gäller pandemier, virus, bakterier och infektionssjukdomar kommer från amerikanska universitet och amerikanska forskare, säger han till Ekot.
WHO beklagar beskedet. »I över sju decennier har WHO och USA räddat otaliga liv och skyddat amerikaner och alla människor från hälsohot. Tillsammans fick vi slut på smittkoppor och tillsammans är vi nära att utrota polio. Amerikanska institutioner har bidragit till och gynnats av medlemskapet i WHO«, skriver organisationen i en kommentar.
WHO hoppas nu att USA ska ompröva sitt beslut. Även socialminister Jakob Forssmed (KD) önskar sig en vändning.
– Jag ser det som angeläget att USA är fortsatt med och aktiv inom WHO. Därför när jag väl också ett litet hopp om att de trots allt ska stanna kvar. WHO är ju den organisation vi har i världen för att samarbeta kring de globala hälsofrågorna, säger han till Läkartidningen.
För Sveriges del är USA en viktig och uppskattad partner inom det globala hälsosamarbetet, betonar han.
– Om USA går ur WHO får det stora och mycket allvarliga effekter för både organisationen och för hälsoarbetet i världen, så det skulle vara mycket oroväckande, säger han.