Den nuvarande strategin kommer från 2018. Nu ska den uppdateras och inkludera sjukvård, tandvård och preventivt arbete, berättade regeringen på en presskonferens på tisdagen. Den nya strategin, som formellt ska klubbas av regeringen på torsdag, har fått namnet »Varje dag räknas«.
– Namnet symboliserar hur viktigt det är att ha ett helhetsperspektiv när det gäller demenssjukdomar, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
Den nya strategin ska ha mål som går att följa upp. Bland dessa finns att insatser för personer med demenssjukdom, både när det gäller sjukvård och socialtjänst, ska vara anpassade efter den enskildes behov. Personalen ska även arbeta efter evidens och beprövad erfarenhet, insatserna ska vara samordnade och både främja hälsa och vara förebyggande.
Regeringen har låtit definiera fem utvecklingsområden: Kunskap, förebyggande arbete, behovsanpassad vård, samverkan för personcentrerad vård och omsorg, och anhöriga. Regeringen ser exempelvis behov av ny forskning, kunskapsspridning, stöd för livsstilsförändringar, bättre munvård, samverkan för personcentrerad vård samt stöd för anhöriga och i samband med våld i nära relationer.
Regeringen lägger 100 miljoner kronor på de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) under åren 2025–2027. Regeringen ska också besluta om två myndighetsuppdrag. Socialstyrelsen ska arbeta för att främja utvecklingen av vården, omsorgen och tandvården för personer med en demenssjukdom. Och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag att undersöka om kunskap från cancervården kan stärka vård och omsorg för personer som har en demenssjukdom.