– Allt fler barn och unga har övervikt eller obesitas, och matvanorna är en bidragande faktor. Matvanorna kan även bidra till insjuknande i diabetes typ 2, frätskador på tänder och minskat psykiskt välbefinnande. Hälsoproblem i barndomen kan kvarstå i vuxen ålder. Det är viktigt att främja goda matvanor för barn, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.
Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen undersökt hur samhället kan främja en mer hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga. Det handlar helt enkelt om att få den yngre generationen att äta mindre godis och snacks och mer frukt, grönsaker, fullkorn och fisk.
Bland de tänkbara åtgärder som de båda myndigheterna listar återfinns förslag som att utreda förutsättningarna för att begränsa reklam för ohälsosam mat som riktar sig till barn och unga, exempelvis i sociala medier. Myndigheterna vill också att man inrättar ett nationellt kompetenscenter för barns matmiljöer och vilken påverkan den har på deras livsmedelskonsumtion och hälsa. Dessutom vill man se en utredning av hur alla skattefinansierade måltider som når barn och unga ska bli näringsriktiga och hållbara.
– I Sverige har vi kommit långt med vår skolmat, som innebär en näringsriktig måltid för alla barn som går i grundskolan. Men det finns potential för att utveckla även andra måltider inom skolan, såväl som matmiljön för barn och unga i andra skattefinansierade miljöer, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.
Läs också:
Reklamförbud och skatt på läsk kan minska övervikt hos barn
Övervikt och fetma kvar på höga nivåer bland 4-åringar i Sverige
Cancerfonden: Fetma riskerar gå om rökning som orsak till cancer