– Mer resurser behövs generellt till cancervården i Sverige och för Läkemedelsverkets del behövs ytterligare resurser för att öka vår proaktiva tillsyn för att kunna möta den stora mängd medicintekniska produkter som idag finns på den svenska marknaden, säger Camilla Bysell, gruppchef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.
I juli 2023 fick Läkemedelsverket i uppdrag av regeringen att genomföra en tillsynsinsats av medicintekniska produkter som används för diagnostik och behandling av cancer. Syftet var att säkerställa att patienter får tillgång till bästa möjliga cancervård och behandling med säkra medicintekniska produkter.
Nu har Läkemedelsverket slutfört uppdraget och överlämnat sin rapport till regeringen. Myndigheten föreslår bland annat en utredning av att ett eventuellt samlat ansvar gällande tillverkning av medicintekniska produkter och egentillverkade medicintekniska produkter som inte är CE-märkta. I rapporten dras slutsatsen att ett sådant skulle kunna förbättra myndigheternas förutsättningar för en mer effektiv tillsyn. Tillsynsansvaret är i dag uppdelat mellan Läkemedelsverket och Ivo.
Läkemedelsverket konstaterar också att åtgärder behöver vidtas för att säkra återväxten och kompetensbehovet inom svensk strålbehandling. I dag råder det brist på onkologer och sjuksköterskor med specialistkompetens inom strålning. En översyn av dagens professionsprogram på området behöver göras. Mer resurser behöver också tillsättas för att öka antalet kliniska prövningar och mängden forskning inom cancervården, anser myndigheten.
Läkemedelsverket drar vidare att slutsatsen att det behövs mer proaktiva tillsynsinsatser, än vad myndigheten för närvarande har resurser till, för att säkerställa en bättre regelefterlevnad och patientsäkra produkter.
Rapporten finns på Läkemedelsverkets webbplats.