Som läkare möter vi tusentals patienter under karriären och jag tror att vi undervärderar hur viktiga dessa möten är för patienten. Vi vill gärna hjälpa patienterna med ett läkemedel, en remiss eller ett ingrepp, men ofta kan bara ett samtal hjälpa nog. Vi läkare i allmänmedicin går under ST-utbildningen en konsultationskurs som jag tycker alla läkare borde gå. Här lär man sig några enkla samtalsmetoder, vilket underlättar patientmötet avsevärt.
Boken »Samtalshandboken« är en genomgång av ett antal grundläggande samtalsfärdigheter. Den vänder sig till dem som håller på att lära sig att använda samtal som behandlingsform, antingen inom hälso- och sjukvården eller inom andra verksamheter. Vi läkare skulle verkligen behöva bli bättre på att använda vårt samtal som en behandlingsmetod – särskilt inom allmänmedicin, men läkare inom alla specialiteter skulle tjäna på detta.
Boken är pedagogiskt upplagd i sex kapitel med underrubriker. Kapitlen innehåller olika konkreta färdigheter samt övningar i tydliga boxar. Det finns också en bra sammanfattning i slutet av varje kapitel där färdigheterna åter radas upp. Texten i boken är enkel och tydlig med mycket luft mellan raderna, vilket gör den lättläst.
Första kapitlet är en bra grundkurs i öppna och slutna frågor, reflektion samt sammanfattning. Här känner jag i stora drag igen det jag lärt på konsultationskursen, och det är en bra repetition. I kapitel 2 går författarna igenom struktur och fokus, vilket också är bra för oss läkare.
I kapitel 3 går man därefter igenom analysmetoder, bland annat ABC-metoden, som jag upplever är lite komplicerad för mig som inte har samtalsmetodik som en del i min grundutbildning. Kapitel 4 och 5 handlar om att relatera, reparera och förstå; här finns en del enkla färdigheter som jag kan ta till mig, men en del är svåra att förstå. I det avslutande kapitlet redogörs för metoder som behandlaren kan använda för att hjälpa patienten att förändra sitt beteende eller tankesättet. Det är intressant – jag vill gärna lära mig hur man gör för att kunna hjälpa mina patienter bättre – men det är inte lätt att hänga med.
Sammantaget innehåller de första kapitlen nyttiga färdigheter som jag tar med mig, till exempel hur man bekräftar och validerar samt hur man kan tala om tre tidsramar: situationen, vardagen och livet. Övriga kapitel skulle jag behövt lite mer kött på benen för att kunna ta till mig.
En grundkurs i samtalsmetodik ser jag fram emot att gå den dagen då vi har nått 1 läkare på 1 100 patienter. Då kommer jag att ha tid att hjälpa mina patienter med fördjupade samtal, men som vardagen ser ut i dag inom primärvården måste jag prioritera bort detta.
Det är en bra bok, lättläst och pedagogisk, men skulle behöva vara lite enklare och kortare för att vi läkare ska kunna använda den fullt ut. För läkare med tidigare utbildning i samtalsmetodik är denna bok bra. Många fall bygger på patientmöten inom vården som jag kan relatera till. Om jag fick önska skulle författarna skriva en förenklad version för läkare!