Socialstyrelsen ska kartlägga och analysera behandlingen av barn med postcovid, genom att göra en genomgång av barn med postcovid som fick vård 2021–2024. I uppdraget ingår också att »föra dialog med kliniska experter«, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Socialstyrelsen ska även samråda med utländska aktörer, såsom Världshälsoorganisationen, akademiska institutioner och professionsföreningar.

SBU får i uppdrag att ta fram kunskapsöversikter om postcovid, sammanställa aktuellt kunskapsläge, och identifiera eventuella kunskapsluckor. Kunskapen ska sedan spridas av Socialstyrelsen till vårdpersonal och andra berörda.

– Vi behöver en fördjupad förståelse för hur postcovid påverkar barn och hur vi bäst kan ge behandling. Kunskapsläget om postcovid är i dag bristfälligt, samtidigt som forskningen på området ökar. Därför finns det all anledning att ge de här uppdragen nu för att säkerställa att vården baseras på den senaste och mest tillförlitliga kunskapen, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Lisa Norén, läkare och talesperson för Svenska covidföreningen, skriver i ett mejl till Läkartidningen: »Kunskapsspridning handlar om människor, om människor som behöver få vård och människor som ska ge den. Bästa möjliga stöd måste ges för detta, vilket Socialstyrelsen och SBU inte lyckats med hittills.«

I en kommentar på sin webbplats, skriver Covidföreningen att de ser myndigheternas nya uppdrag som att de fått en »bakläxa«. Föreningen har tidigare varit kritisk till det kunskapsstöd som Socialstyrelsen tog fram i somras.

Uppdragen ska slutredovisas senast den 30 maj 2026.

Läs även:
Socialstyrelsen: Så bör vården hjälpa postcovid-patienter
Covidföreningen: Nytt kunskapsstöd kan leda till allvarliga patientskador