Myndigheten för vård- och omsorgsanalys analyserar varje år läget inom hälso- och sjukvården, omsorgen och tandvården för att identifiera områden där det behövs mer kunskap för att peka ut verksamhetens inriktning de kommande åren.
I årets analysplan konstaterar myndigheten att svensk hälso- och sjukvård över lag fungerar bra och att de medicinska resultaten står sig väl jämfört med andra länder. Samtidigt konstateras att det finns betydande skillnader i hälsoutfall och livslängd mellan olika socioekonomiska grupper i befolkningen. I dag skiljer det drygt 6–7 år i medellivslängd mellan gruppen med kortast respektive längst utbildning.
Inom psykisk ohälsa speglas inte heller de generellt goda resultaten inom svensk hälso- och sjukvård. Sverige har en jämförelsevis hög sjukdomsbörda inom psykiska och missbruksrelaterade sjukdomar. Särskilt oroväckande är hälsoutfallen för barn och unga med psykisk ohälsa. Trots stora behov brister också tillgängligheten till psykiatrisk vård för barn och unga, konstaterar myndigheten.
Sverige har också, trots omställningen till god och nära vård, fortsatt svagare resultat än andra länder när det gäller kontinuitet, personcentrering och tillgänglighet i primärvården. Fortsatt läkemedelsbrist och antibiotikaresistens är också växande problem, skriver myndigheten.
Vad gäller utvecklingen av vårdens förutsättningar så konstaterar myndigheten att regioner och kommuner har fortsatt stora utmaningar med ekonomin och kompetensförsörjningen.
Läs mer:
Myndighetens slutsats: vill se mer kunskap om kommunala vården