Det har gått en dryg månad sedan Region Gävleborg gick över till journalsystemet Cosmic. Redan före start varnade verksamhetschefer inom primärvården för att systemet inte varit anpassat för verksamheten, och kort efter införandet kom larm även från andra håll.

Det finns fortfarande problem som sänker produktionen, men det går åt rätt håll. Det sa hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson under en presskonferens om läget i dag.

– Vi får inte upp hastigheten, vilket gör att vi kan ta färre besök. Det tog längre tid än vad vi hade förväntat oss, men alla får den vård de behöver, sa han.

Uppskattningen är att primärvården just nu kan leverera vård till mellan 70 och 80 procent av sin vanliga kapacitet, enligt Martin Andersson.

– Men jag tycker att vi går framåt hela tiden, det måste jag säga.

Lena Grudén, programledare för regionens införandeprogram FVIS, berättar att det pågår ett stort arbete med att rätta till tekniska problem och ändra konfigurationer.

– Vi har satt samman beredningsgrupper och arbetsgrupper med representanter från de olika verksamheterna, för att hitta de bästa lösningarna för att systemet ska fungera som det ska.

Men det är inte tillräckligt, tycker läkare på ett 20-tal hälsocentraler i regionen, som ligger bakom en debattartikel i Gefle Dagblad i dag, torsdag. De beskriver införandet av Cosmic som »en katastrof för primärvården« och menar att regionens arbete med ändringar av konfigurationen för primärvården kommer för sent och går för långsamt.

Pontus Dannberg. Foto: Privat

»Att tillsätta en arbetsgrupp nu är för sent – detta borde ha skett innan införandet. I Norrbotten ser man ingen märkbar förbättring efter två månader. Vi har ingen anledning att tro att vår situation kommer att se annorlunda ut. Cosmic verkar ha utvecklats utan förståelse för primärvårdens arbetssätt och är anpassat för sjukhusvård. Om insatta personer deltagit i processen har deras synpunkter ignorerats«, skriver läkarna som nu vill se akuta anpassningar för primärvården.

Pontus Dannberg, ST-läkare på Håstaholmens hälsocentral i Hudiksvall, är en av initiativtagarna till debattartikeln. Han tycker att informationen som läkarna får av hur arbetet med att åtgärda problemen går framåt är bristfällig.

– Man säger att man tillsätter arbetsgrupper, men vi får inte veta vilka det är som sitter i de här grupperna eller hur de väljs. Det ökar inte förtroendet som redan är ganska sargat.

Läkarna bakom debattartikeln kritiserar också att det inte finns någon tidsplan för när bristerna i Cosmic ska vara åtgärdade. På dagens presskonferens sa hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson att uppskattningen är att det kan ta upp till ett år innan allt flyter på som det ska.

Pontus Dannberg säger att en sådan tidshorisont skulle kunna få stora konsekvenser.

–  Ett år tills det funkar bra, då blir det en stor vårdskuld.

Läs mer:
Här finns Läkartidningens hela bevakning kring Cosmic