I rapporteringen om haveriet vid införandet av journalsystemet Millennium i Västra Götalandsregionen har leverantören Oracles perspektiv tidigare lyst med sin frånvaro. Nu visar det sig att Oracles bild går på tvärs med vad personalen och facken har framfört. Det framgår av en mejlkonversation mellan Oracle och Region Skåne, som Sveriges Radios Ekoredaktion tagit del av.

Personalen lyfte inte fram fördelarna med systemet, menar Oracle.

»Det fanns inga synliga förespråkare för journalsystemet, inga läkare och sjuksköterskor som var villiga att berätta för sina kolleger om fördelarna, och motbevisa påståenden om att det skulle vara skadligt för patienterna eller att det fanns fel i systemet etc. Det ledde till ett obalanserat och ensidigt narrativ. Att man inte hade kolleger som bemötte felaktigheterna gjorde att man inte kunde fortsätta med journalsystemet«, skriver Oracles Nordenchef Mike Pomerance i mejlet.

Ylva Kastrup, överläkare och fackligt ombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har varit med som verksamhetsexpert i Millenniumprojektet och även som facklig representant i den fackliga referensgruppen. Med reservation för att det som blivit känt genom SR:s rapportering är lite svårtolkat säger hon att Oracles beskrivning av processen väcker många frågor.

– Det låter som att mejlet är skrivet av förhandlingstaktiska skäl, eftersom de vill in i Region Skåne. Men om det nu finns många medarbetare som varit osynliga eller ovilliga att berätta om fördelarna med Millennium, så inställer sig frågorna: Varför var de osynliga? Varför har vi inte sett dem? Var hittar de dem, och varför har de inte gjort sig hörda?

Hon berättar att hon inte har träffat på dem vare sig som verksamhetsexpert eller som facklig representant, och inte heller i någon annan kontakt med medarbetarna.

– Om nu de lägger skulden på oss vill vi veta mer. Det skulle vara intressant att höra vad Oracle menar här.

Hon har under lång tid arbetat för att göra läkarnas röster hörda i processen.

– Vi har sagt att det finns fördelar med Millennium, men vi har också hela tiden framfört att riskerna med systemet har övervägt, säger Ylva Kastrup till Läkartidningen.

En av Millenniums många kritiker är Andreas Thörneby, läkare på Närhälsan Kinna vårdcentral. Hans arbetsplats hamnade i blickfånget i höstas när man gick över till papper och penna bara två dagar efter införandet av Millennium. Då sa Andreas Thörneby att han, som medicinsk rådgivare åt vårdcentralschefen, inte ansåg att det gick att upprätthålla den medicinska säkerheten med Millennium. Dagen efter tog Västra Götalandsregionen beslutet att pausa hela införandet.

I en intervju med P4 Sjuhärad kommenterar också Andreas Thörneby påståendet om en ensidigt negativ bild av Millennium från vårdpersonalens sida.

– Om något så är problemet här att de personer som har verkat, och tillåtits fortsätta verka, inom införandeorganisationen, har varit alltför smidiga – de motsträviga eller kritiska rösterna har man gjort sig av med, säger han.

Personalens inställning är en av fyra orsaker som Oraclechefen listar i sitt brev som bakgrund till att det gick snett i VGR. Sammanfattningsvis menar Oracle att även följande faktorer påverkade förtroendet negativt:

  • Brister i ledarskapet under organisationsförändringen (Det var för lite fokus på att systemet krävde ett nytt sätt att arbeta för den kliniska personalen, och att syftet var att ge en bättre vård. »Systemet tvingar dem att ge vård på ett annat sätt, och om de inte är redo för förändringen, kommer klagomålsvolymen bli överdrivet stor«, skriver Oracle-chefen.)
  • Brister i den interna utbildningen (För lite traditionell klassrumsutbildning.)
  • Brister i kontakten med media (Chefernas budskap i media var inte i linje med personalens upplevelser.)

Harald Roos, som har det medicinska ansvaret för införandet av Millennium i Region Skåne, är en av de som har mottagit mejlet från Oracle.

– Vi har lyssnat mycket på kritikerna, och vi måste också lyssna på Oracle. Vi är ju bekymrade av vad som hände i Västra Götaland, och då är det klart att vi vill ha försäkringar från Oracle om att detta ska gå så bra som möjligt, säger Harald Roos till Ekots reporter, som förgäves sökt Oracle för en intervju.

Här finns all rapportering om Millennium. 

Möte mellan Oracle och VGR den 13 mars

VGR har kommit överens med Oracle om hur parterna ska samarbeta efter den pausöverenskommelse som träffats. Fram till dess att VGR fattar beslut om vägen framåt har parterna en kontinuerlig dialog, och VGR:s och Oracles ledning ska bland annat träffas i Göteborg den 13 mars. Där ska man ta fram underlag till de olika handlingsalternativ som parterna arbetar med. Man ska även diskutera förslag till förbättringar.

Källa: Västra Götalandsregionen.