– Jag är förvånad, säger Kristian Ängeby, läkare på Södersjukhusets akutmottagning och docent vid Karolinska institutet, när Läkartidningen ringer upp för att fråga om beslutet där Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, slutgiltigt satt ner foten i frågan.

Det handlar om en studie där han vill mäta hur effektiva läkare på akutmottagningen är. Tanken är att hämta ut data från journalsystemet om hur många patienter varje läkare påbörjat och avslutat, hur lång tid en läkare varit inloggad på patienterna, patienternas prioriteringsnivå och hur många undersökningar en läkare beställt. Detta ska sedan jämföras med den tid läkaren faktiskt arbetat och på vilken del av akuten arbetet skett.

Han vill också hämta bakgrundsuppgifter om läkarnas kön, ålder och erfarenhet från personalsystemet Heroma och lokala läkarscheman.

Det hela ska ske utan att inhämta samtycke från läkare eller patienter. Totalt skulle studien omfatta samtliga besök på Södersjukhusets akutmottagning under åren 2021 till 2024 – uppskattningsvis 320 000 patienter som handlagts av cirka 1 000 läkare.

Kristian Ängeby. Foto: Privat

– Jag tycker att det är intressant att en del av mina kollegor är så väldigt snabba. Jag har varit nyfiken på vad de har för knep. Vad är det som gör att de är mest effektiva? Det är ju inte så att de får mer klagomål än andra, säger Kristian Ängeby och fortsätter:

– Om det finns faktorer som gör att man arbetar snabbt så kan de förhoppningsvis läras ut. Då kan akutmottagningarna arbeta effektivare och då får vi kortare köer och så vidare. Jag vill poängtera att det inte handlar om att jobba snabbt och farligt. Man ska göra det som är viktigt att göra på akuten, helt enkelt.

Förra året sa dock Etikprövningsmyndigheten nej till etiktillstånd. Myndigheten såg en risk att enskilda läkare spåras av till exempel chefer, vilket skulle kunna få allvarliga följder.

Kristian Ängeby överklagade beslutet. Nu gör alltså även Önep tummen ner.

Till skillnad från Etikprövningsmyndigheten ser nämnden emellertid inga risker för läkare. Däremot bedöms hanteringen av en stor mängd känsliga patientjournaler innebära ett betydande integritetsintrång för patienter.

Kristian Ängeby är förbryllad över båda besluten.

– Jag tycker inte att uppgifter om hur effektivt man jobbar är så kontroversiella som Etikprövningsmyndigheten verkar anse. Jag är förvånad över att vi inte fick etiktillstånd i första skedet, eftersom de data vi ville ha fram redan är fritt tillgängliga och också används av chefer vid uppföljning av medarbetare.

Han understryker att tanken med studien är att titta närmare på vilka faktorer som effektiviserar arbetet på akuten – faktorer som sedan går att lära ut till studenter och vid inskolning av nya kollegor. Han påpekar också att uppgifterna om läkare skulle behandlas pseudonymiserat.

Kristian Ängeby tycker dessutom att det är märkligt att Överklagandenämnden fokuserar på något annat än det som redan fått grönt ljus i den lägre instansen. Han betonar att han inte tänkt ta ut patienters namn och personnummer – bara uppgifter kopplade till akutbesöket, som diagnos, bidiagnos och åtgärdskoder.

Jörgen Svidén, kanslichef på Önep, säger till Läkartidningen att det enligt nämnden inte finns några känsliga personuppgifter kopplade till läkarna och inte heller fysisk eller psykisk påverkan. Nämnden har dock sett risker för patienterna trots att de inte är forskningspersoner, eftersom en stor mängd känsliga journaluppgifter kommer att behandlas utan samtycke.

Han slår också fast att nämnden ska granska alla aspekter av ansökan.

»I detta fall ansågs att integritetsintrånget hos patienterna var större än nyttan av projektet. Att mäta effektiviteten är ju inte fristående från andra omständigheter, till exempel integritetsintrång«, skriver Jörgen Svidén i ett mejl till Läkartidningen.

Kristian Ängeby har inte gett upp planerna på att genomföra studien, men konstaterar att han behöver skruva på upplägget.

– Det är ett viktigt projekt. Vi ska skriva en systematisk »review« på området och göra lite andra studier. När det är gjort så hoppar jag nog på det här med att mäta effektivitet igen på något sätt. Vi får göra det på annat sätt, men där har jag inte tänkt klart ännu, säger han.