Egenreferat. Kliniska riktlinjer ger rekommendationer för evidensbaserad vård med syftet att förbättra vårdkvaliteten. För att säkerställa hög och jämlik vårdkvalitet är det viktigt att kontinuerligt följa upp följsamheten till riktlinjer. Därför valde styrgruppen för Nationella prostatacancerregistret (NPCR) år 2014 ut 20 kvalitetsindikatorer för att spegla olika aspekter av prostatacancervården [1].

Följsamheten mäts med definierade mål för låg, medelhög och hög nivå och presenteras i en »dashboard«-panel. Resultat för varje sjukhus rapporteras inom 24 timmar på en säker onlineplattform, där även jämförelser med regionala och nationella genomsnitt görs. Data på avdelningsnivå uppdateras och publiceras två gånger per år på Ratten, en offentlig webbplats med interaktiv rapportering på svenska och engelska.

I en nationell befolkningsbaserad studie baserad på NPCR har vi nu utvärderat trender i följsamhet till utvalda kvalitetsindikatorer rapporterade för 143 722 män diagnostiserade med prostatacancer mellan 2010 och 2023 [2].

Följsamheten till riktlinjer för prostatacancervård har förbättrats markant under de senaste åren. Andelen män med lågrisk-prostatacancer och en förväntad livslängd över 10 år som genomgår aktiv monitorering har ökat från 44 procent år 2010 till 88 procent år 2023. Samtidigt har radikal behandling för män med lokaliserad högriskcancer ökat från 60 procent till 86 procent, och för dem med lokalt avancerad sjukdom från 37 procent till 64 procent.

Även kirurgiska metoder har utvecklats. Andelen radikala prostatektomier vid låg- och intermediärriskcancer som genomförs med nervsparande teknik har stigit från 61 procent år 2015 till 87 procent år 2023. Dessutom har användningen av adjuvant androgen deprivationsterapi efter strålbehandling vid högrisk- och lokalt avancerad cancer ökat femfaldigt, från 14 procent till 73 procent.

Följsamheten till de nationella riktlinjerna för prostatacancervård har förbättrats i Sverige mellan 2010 och 2023. En trolig förklaring är den öppna rapporteringen av NPCR-data, som möjliggjort uppföljning och jämförelser mellan vårdavdelningar. Detta initiativ kan ha spelat en avgörande roll i utvecklingen av vårdkvaliteten.