
I flera år har läkare verksamma på den nationella taxan upplevt sig motarbetade av Region Stockholm. Ersättningsmodellen, som går ut på att vårdgivaren har en etablering knuten till egen fysisk person, är på väg att fasas ut. Därför har regionen med alla möjliga medel försökt göra sig av med taxeläkarna, menar bland andra Privatläkarföreningen. Neurologen Jaan Albo, som tidigare var privatpraktiserande på nationella taxan, är en av de som tycker sig ha hamnat i skottgluggen.
För drygt två år sedan beslutade Region Stockholm att frysa utbetalningarna till honom på grund av bristande journalföring. Utredarna betonade bland annat att det inte, utifrån enskilda journalanteckningar, gick att avgöra huruvida Jaan Albos insatser var medicinskt motiverade eller inte. Därmed har stora delar av ersättningen till Jaan Albo betalats ut på felaktiga grunder, hävdade regionen – och krävde tillbaka nära fem miljoner kronor. Jaan Albo i sin tur kontrade med att stämma regionen, och hävdade å sin sida att ersättningen dragits in utan lagstöd. Han anser att journalgranskningen var riggad i syfte att bli av med honom och har pekat ut ett flertal brister. Han lät också ett antal erfarna neurologer gå igenom samma journaler, och i utlåtanden till rätten har de intygat att de inte kunde se de felaktigheter som regionen påstod fanns där.
Jaan Albo ville få skadestånd – men har nu gått med på en förlikning som innebär att han betalar en miljon kronor till regionen. Ett samtal med rådmannen inför förlikningssammanträdet blev avgörande.
– Rådmannen sa oväntat att jag förmodligen skulle vinna i frågan om journalgranskningen. Men jag fick också förklarat för mig att även om jag får rätt i själva kärnan av fallet är det inte säkert att jag skulle slippa betala motpartens rättegångskostnader, säger han till Läkartidningen.
Den risken ville Jaan Albo inte ta. Han var också sliten efter två års rättsprocess. »Ett eller två års ytterligare kamp utan säker framgång är inte värt besväret«, som han själv skriver i ett uttalande på sin hemsida.
– Allt det här har nog tagit mer på mig än vad jag ville erkänna från början. När förlikningen var klar gick luften plötsligt ur mig och i en veckas tid låg jag bara och sov.
Striden mot regionen har gjort att han har tvingats lägga ner sin mottagning. Numera arbetar han på Neurology Clinic vid Sophiahemmet, där han bara tar emot patienter med privata sjukförsäkringar samt helt privata patienter, för att slippa ha mer med regionen att göra.
– Jag blev överkörd. Jag var en liten pjäs i det spel som regionen driver och där min position blev ohållbar för regionen.
Marina Skarbøvik, enhetschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, har nekat till att regionen skulle vilja göra sig av med läkare på nationella taxan. Däremot behövdes uppföljningar eftersom det fanns omfattande tillgänglighetsproblem, samtidigt som antalet besök per patient och år hos neurologer inom vårdval och på nationella taxan legat på en högre nivå än inom andra vårdområden, har hon tidigare kommenterat. Den ståndpunkten har hon fortsatt, skriver hon i en kommentar till Läkartidningen.
På frågan om regionen i efterhand sett brister i de journalgranskningar som utförts svarar Marina Skarbøvik att förvaltningens uppfattning är att dessa varit av god kvalitet och att de därför kunnat ligga till grund för återkrav.
Läs också:
Region Stockholm kräver neurolog på miljoner för felaktig ersättning
Regionen drog in alla utbetalningar – nu har neurologen tvingats stänga
Utbetalningar pausade till läkare på nationella taxan i Region Stockholm
Nationella taxan skrotas enligt ny utredning – lagen kan rivas upp 2025
SPLF: Desinformation om taxeläkare i flera regioner
Sämre villkor för taxeläkare i Stockholm möter hård kritik
LÄKARE PÅ NATIONELLA TAXAN
Nationella taxan eller lagen om läkarvårdsersättning (LOL) har funnits sedan 1994 och innebär att vårdgivaren har en etablering knuten till egen fysisk person. Villkoren för verksamheten regleras i lag och ersättningsnivåerna i taxan förhandlas fram mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Under det första året rådde fri etableringsrätt, men sedan 1995 har det funnits krav på samverkansavtal med regionerna. I praktiken har ytterst få nya samverkansavtal slutits sedan 1995. I dagsläget finns cirka 700 läkare i landet som är anslutna till nationella taxan.
Källa: Privatläkarföreningen