AT-läkarnas särskilda tentamen, eAT-provet, håller på att bli en ny flaskhals i läkarkarriären. Bristen på AT-platser har länge sinkat läkares klättring högre upp på karriärstegen, men de senaste åren har även det obligatoriska eAT-provet utgjort ett oväntat hinder. Ett godkänt resultat krävs för att få läkarlegitimation, men på grund av platsbrist vid provtillfällena har läkare inte ens kunnat testa sina kunskaper. Första gången som läkare nekades att skriva provet var 2023, då tolv läkare stod utan plats inför provomgången i februari. Arrangören, kansliet för eAT-prov vid Karolinska institutet, pekade då på ett ökat söktryck i kombination med för låga anslag från regeringen.

Inför nästa prov, som arrangeras den 23 maj, väntas också platsbrist. Den här gången är det dock inte ekonomin som kärvar. I stället är det bland annat en renovering av lokalerna i Stockholm som knölar till planerna, tillsammans med en överbokning av Karolinska institutets skrivsalar. 530 läkare har anmält sig till provet, men eAT-kansliet har bara lyckats vaska fram 452 platser på 16 olika skrivorter, vilket alltså gör att nära 80 läkare blir utan plats.

Beskedet upprör Sveriges yngre läkares förening (Sylf).

– AT-läkare planerar sina liv efter eAT-provet långt i förväg. Att provplatserna återigen är för få är under all kritik. Våra medlemmar anstränger sig ofta för att se till att uppfylla kraven inför anmälan till eAT-provet. När man sedan möts av att platserna inte räcker till förstår jag genuint att våra medlemmar blir arga. Bristen på platser borde ha varit känd sedan en längre tid tillbaka och åtgärdats. Brist på platser för eAT-provet får inte bli en faktor som förlänger tiden till legitimation, säger Robert Holmqvist, ordförande i Sylf, i ett uttalande.

Mostafa Omran. Foto: Privat

En av de drabbade är Mostafa Omran, som gör sin AT på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

»Jag var lite naiv och trodde att det var en självklarhet att få skriva tentan, därav har jag redan börjat plugga samt lagt in semester utifrån det. Nu ser det ut som att jag inte får plats, vilket har ställt hela min planering på ända. Jag har som tur är fortfarande möjlighet att skriva i augusti, innan min AT är klar, men det är ändå frustrerande att behöva skjuta upp något med kort varsel som man har planerat för sedan länge«, skriver han i ett mejl till Läkartidningen.

Det faktum att tentamen begränsas av en sådan sak som en renovering tycker han känns som ett hån. Mostafa Omrans läkarkompisar är lika besvikna.

»En hel del hade planerat att skriva i maj, men nu är det oklart när de får chansen. Några kanske inte ens hinner skriva innan deras AT är slut, vilket påverkar deras möjligheter att få legitimation i tid. Det är mycket frustration – både över att en renovering prioriteras före oss och över att vi inte vet vad som händer framåt.«

Andreas Carlborg, ordförande för nämnden för eAT-provet, skriver till Läkartidningen att platsbristen har flera orsaker. Efter pandemin har man sett en ökning av antalet anmälda till provet, samtidigt som det finns färre skrivsalar som uppfyller säkerhetskraven. Dessutom sammanfaller vårens prov med examensperioden för grundutbildningarna.

»Vi har gjort allt som står i vår makt«, skriver Andreas Carlborg.

Hur ser ni på den sits som läkarna hamnar i?

»Vi har stor förståelse för att de som väntat sig att kunna skriva AT-provet i maj, och eventuellt inte kan göra det som planerat, blir besvikna. Vi kommer att erbjuda alla som blir utan plats i maj en garanterad plats för AT-provet i augusti, utan att de behöver göra en ny anmälan. Vi vädjar också till de som kan tänka sig att skriva AT-provet i augusti att ge upp sin plats i maj. De som tackar ja till augusti kan stå kvar i kön till maj ifall platser skulle bli avbokade.«

Kan ni planera annorlunda för framtiden så att liknande bekymmer inte ska uppstå igen?

»Ja, vi undersöker nu om vi kan byta veckodag för AT-provet för att underlätta tillgången till skrivsalar. Det görs inte i en handvändning utan kräver långsiktig planering, vilken vi har påbörjat för 2026.«

Läs också:
AT-kansliet försöker vaska fram fler provplatser efter regeringens tillskott
Återigen platsbrist på AT-tentan: »Måste betraktas som normalläge«
»Regeringens tillskott till eAT-prov räcker inte på långa vägar«
Läkare nekas skriva eAT-prov– tolv står utan plats till provomgången i februari