Den nationella tillsynen har omfattat »primärvården med särskilt fokus på vårdcentraler och den regionala styrningen av primärvården«, enligt ett pressmeddelande från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
– Vi har gjort inspektioner under hösten och pratat med personal och ledning i verksamheterna och regionledning och därefter pratat med politiskt ansvariga under våren. Vi har även intervjuat 300 patienter, berättar enhetschefen Lars Rahm för Läkartidningen.
Tillsynen är en del av ett regeringsuppdrag som myndigheten fick under förra året. Ivo har granskat tre verksamheter i varje region, en blandning av privata och regiondrivna, vilket totalt blir 63 verksamheter i landet. I flera fall tillhör verksamheterna samma vårdgivare, till exempel samma region eller vårdkoncern, vilket innebär att 43 vårdgivare finns representerade.
Resultatet är dystert. Ivo kräver att vårdgivarna redovisar förbättringar i 42 av 43, beslut och bristerna gäller följande områden som myndigheten valt att undersöka: systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete, tillgänglighet, samverkan, kontinuitet och personcentrering.
När det gäller systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete har 42 av 43 vårdgivare brister, och 29 av 43 vårdgivare brister i tillgänglighet. Ivo konstaterar att »mer än hälften av vårdgivarna brister när det gäller patientens rätt till kontakt med vården samma dag där man är listad«. Inom området samverkan finns det också mycket som inte fungerar, enligt Ivo. 34 av 43 vårdgivare brister, bland annat i »samverkan mellan primärvården och den vuxenpsykiatriska specialistvården där upplevelsen leder till att patienter ’bollas’ fram och tillbaka«. När det gäller kontinuiteten har 40 av 43 brister. Exempelvis är det mer än hälften av vårdgivarna som inte ger sina patienter möjlighet att välja en fast läkarkontakt, och över 90 procent informerar inte om möjligheten som finns att ha en fast vårdkontakt (som inte behöver vara läkare). Bättre är läget när det gäller området personcentrering, där endast 6 av 43 vårdgivare brister.
Vad tycker du om resultatet?
– Det är bekymrande, för att det här är grundläggande delar som måste finnas på plats och minst sagt centrala för arbetet med omställningen till en god och nära vård. Det brister på många punkter i ganska stor omfattning, säger Lars Rahm.
Är det något speciellt du reagerar på?
– När det gäller kontinuiteten är det ju 40 av 43 som brister. Du ska kunna komma i kontakt med en vårdcentral du är listad på samma dag. Gör du inte det kan det ju få konsekvenser.
Samverkan – eller bristen på samverkan – är också något som Lars Rahm reagerar på.
– Det måste fungera bättre mellan olika aktörer så att inte patienterna hamnar i kläm och skickas mellan vårdgivare, vilket vi sett en hel del.
Det är ju både privata och regiondrivna vårdcentraler ni tittat på – ser ni några skillnader?
– Inte något som vi sett ännu. Men ansvaret hamnar ändå ytterst på de folkvalda politikerna i regionen att se till att vården fungerar som den ska och att de har förutsättningarna för att bedriva god vård.
Lars Rahm berättar att de nu »arbetar febrilt« med en sammanfattande rapport baserad på alla tillsynsbeslut. Förhoppningen är att den är klar före sommaren, uppger han.
Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin (Sfam), är inte förvånad över Ivos bedömning. Han skriver följande i en kommentar till Läkartidningen:
»Det är ytterligare ett bevis på att primärvården inte fungerar och att kraftfullare tag krävs. Jag förstår inte hur många gånger detta ska behöva sägas. Men kanske ändå att det blir lite skarpare när Ivo säger det, det är väl det man kan hoppas på.«
Läs även:
Inget av målen har nåtts i omställningen till god och nära vård
(uppdaterad 2025-05-07)