
Frågan om nattjourer har väckt debatt hos fler än läkare och tre alternativ har diskuterats fram och tillbaka i samråd med fackförbunden. På onsdagen klubbades beslutet i vårdstyrelsen – distriktsläkare slipper nattjourerna i Tierp och Östhammar. Däremot kommer distriktsläkarna i Uppsala fortsatt behöva dela på kvälls- och helgpassen.
– Vi har haft en fantastisk dialog med alla fackliga organisationer och jag upplever att vi hittat en bra lösning. Läkarförbundet, Ledarna Vision och Vårdförbundet står bakom det här, däremot inte Kommunal, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i vårdstyrelsen.
Först var det sagt att läkare i centrala Uppsala från och med den 1 april skulle ta nattjourer i Tierp och Östhammar. Detta berodde på att jour- och beredskapsverksamhet ingår i primärvårdsavtalet, men inte tidigare behövt tillämpas på det sättet – hyrläkare har tagit de flesta av de passen. Frågan om nattjourer skapade mycket oro hos distriktsläkare i Uppsala, vilket Läkartidningen berättade om i december förra året.
I april lät det fortfarande som om distriktsläkarna skulle slippa nattjourerna – men det var inte politiskt förankrat. Det är det däremot nu, men det har filats ytterligare på upplägget:
Genom jourer ska Akademiska sjukhuset via ambulansen ansvara för nätterna i Östhammar och Tierp – men på distans. Detta innebär att sjukhuset ska inrätta en ny prehospital läkartjänst till ambulansen.
– Vi har börjat förbereda för samarbetet redan nu, säger Vivianne Macdisi i samband med att beslutet klubbades på onsdagen.
– Förberedelser och planering kommer att pågå hela hösten och tanken är att kunna implementera den nya tjänsten efter årsskiftet. Det blir flera läkare som kommer ha den här tjänsten som då är mellan klockan 22 och 08.
Hur löser ni bemanningen i Östhammar och Tierp fram tills dess?
– Det blir hyrläkare som tar de passen fram tills allt är klart, säger Vivianne Macdisi.
Förändringen innebär också att det ska genomföras en kompetenssatsning på sjuksköterskor och undersköterskor i Uppsala och Tierp, vilket beräknas kosta regionen en halv miljon kronor.
Upplands allmänna läkarförenings ordförande Anna-Karin Agvald tycker att beslutet som fattades var bättre än ursprungsförslaget, skriver hon i ett mejl till Läkartidningen. Beslutet ger också »mer utrymme för verksamheten att hinna genomföra förändringen på ett säkert och genomtänkt sätt. I dagsläget med så pressade ekonomiska förutsättningar är det mer rimligt att använda de läkare vi har dagtid i ordinarie verksamhet än att ha oss sovandes på jourer i Tierp och Östhammar«.
Läs även:
Inga nattjourer på landsbygden för distriktsläkare i Uppsala
Nattjourer på landsbygden för distriktsläkare skapar oro i Uppsala