Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, identifierade 13 instrument som bedömde risken för suicidförsök och 9 instrument som bedömde risken för suicid. För många av dem, bland annat de vanligen använda Suicide Assessment Scale (SUAS) och Columbia Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS), var det vetenskapliga underlaget otillräckligt för att kunna bedöma tillförlitligheten.

Det saknas också studier som utvärderar om suicidfrågan i depressionsskalan MADRS kan förutsäga suicidhandling.

Gränsen för att ett instrument skulle anses vara tillräckligt tillförlitligt sattes vid en sensitivitet på minst 80 procent och en specificitet på minst 50 procent. Inget av instrumenten uppfyllde kraven.

Däremot finns det starkt vetenskapligt stöd för att skattningsinstrumentet SAD PERSONS Scale har mycket låg sensitivitet, det vill säga att det är dåligt på att fånga upp självmordsbenägna personer.

I rapporten konstateras att de granskade instrumenten ändå kan ha ett visst värde som pedagogiskt stöd för att lära ny eller mindre erfaren personal att fråga efter viktiga riskfaktorer för suicidhandling i patientsamtalet. Det behövs dock forskning som utvärderar om bedömningen av suicidrisk förbättras av att instrument används som komplement till den kliniska bedömningen. I dag saknas sådana studier.