»Open access« för en vetenskaplig artikel innebär att den görs fritt tillgänglig på nätet för envar samtidigt som den publiceras. Sedan flera år finns det en allt starkare open access-rörelse, bla för att prenumerationskostnaderna har ökat orimligt; bibliotek och forskargrupper har inte längre råd att tillhandahålla respektive läsa färsk litteratur. Många tidskrifter är redan nu fritt tillgängliga, se tex http://www.doaj.com. Ett problem är förstås ekonomin – den viktiga inkomstkällan prenumerationer sjunker.
Många tror att den framtida finansieringen kommer att skötas av författarna själva, som får betala 5000– 10000 kronor för att få en artikel bedömd och redigerad (av oftast ideellt arbetande redaktörer och referenter) samt spridd över världen. Kostnaden är inte hög jämfört med forskningbudgeten för många studier (enbart ett godkännande från etisk kommitté kostar idag 5000– 15000 kronor). Många internationella bidragsgivare har redan förklarat att de anser en sådan publikationskostnad som en naturlig del i en forskningsansökan.

BMJ, som utges en gång i veckan och har en pappersupplaga på 123000 exemplar, gjorde redan 1998 hela sitt innehåll elektroniskt fritt för alla. Denna policy ändrades i januari 2005, då en viktig del av innehållet – ledare och utbildnings- och debattartiklar – blev tillgängligt för enbart prenumeranter och fritt först efter ett år. Forskningsartiklar är dock fortsatt fria. Skälet till denna reträtt uppgavs vara minskande prenumerationsintäkter. BMJ har nu undersökt sina författares inställning till open access. Man e-postade frågeformulär till förste författaren till 479 forskningsartiklar publicerade 2003–2005 och frågade om och hur deras inställning till BMJ skulle förändras om man nu uteslöt också forskningsartiklar från open access. Som ett intressant bifynd fann man att 64 e-postadresser inte längre gällde. Av de återstående 215 författarna svarade endast hälften.
Två tredjedelar av dessa uppgav att deras syn på BMJ skulle förändras till det sämre, och hälften uppgav att det skulle minska sannolikheten för att de skulle skicka manus till BMJ. Många poängterade den stora goodwill det innebär för en tidskrift att vara fritt tillgänglig och att det är en styrka att inte ligga i händerna på kommersiella (speciellt farmaceutiska) firmor. Många påpekade att chansen att bli citerad är större för en artikel i en open access-tidskrift. Resultaten är inte förvånande, open access innebär stora fördelar för både läsare och författare.
En läsvärd rapport om vetenskaplig publicering och open access har nyligen givits ut av Directorate-General for Research, European Commission: Study on the economic and technical evolution of the scientific publication markets in Europe. Final report, January 2006. http://europa.eu.int/comm/research/science-society/pdf/scientific-publication-study_en.pdf