Som svar på min artikel om Boehringer Ingelheims (BI) prelansering av pramipexol (Sifrol) i Läkartidningen nr 24–25/2006 uppger Tidningen Apotekets chefredaktör, i nr 26–27 av Läkartidningen, att när artikeln om RLS (restless legs) beställdes hösten 2005 kände redaktionen inte till BIs kampanj. Men den började redan 2002 med en fällande dom av Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman (IGM, Dnr W 395/ 2002). BI (i samarbete med RLS-förbundet) prickades då för en annonsbilaga i Svenska Dagbladet där en ny, icke-godkänd behandlingsprincip förordades. IGMs skarpa utlåtande och stora vitesbelopp för BIs myrkrypningsannonser våren 2006 exponerar offentligt den medvetna strategi som varit BIs sedan länge.
Jag tycker det hade varit värdefullt om det i Tidningen Apoteket 1/2006 hade framgått bl a:
Att den entusiastiska bild man ger av dopaminagonister, ännu inte registrerade på indikationen, baseras på korttidsstudier på små material.
Att behovet av behandling av »många« – tidningens formulering – under lång tid rymmer en stor osäkerhet. I samma andetag påpekas att 10 procent av den vuxna befolkningen har RLS.
Att kända sidoeffekter av pramipexol (hypersexualitet och spelberoende) i en massbehandlingssituation kan generera svårartad problematik även om få drabbas. Risk för våldtäkt? Utomlands pågår rättsliga processer angående inducerad hypersexualitet.
Att intervjuad läkare och RLS-förbund har nära kopplingar till BI; förbundet bland annat genom ekonomiskt understöd.
Jag vill tacka Tidningen Apoteket för meningsutbytet, som kontrasterar mot huvudaktörens agerande. Mina artiklar i Läkartidningen 24–25/2006 och Dagens Medicin 18/2006 om BIs prelansering har bemötts med tystnad från företagets sida. Det är också ett sätt att missbruka yttrandefriheten.