Sammanfattat
Svensk hälsoekonomi har nyligen utvärderats av en internationell expertgrupp på uppdrag av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS).
Gruppen har funnit att forskningsnivån inom svensk hälsoekonomi är imponerande. För fortsatt framgång krävs dock ekonomiskt och politiskt stöd.
I ett antal rekommendationer har utvärderingsgruppen formulerat förslag till hur detta ska kunna uppnås.
En ledande svensk kardiolog ifrågasatte nyligen nyttan av hälsoekonomi genom att säga: »Hälsoekonomi är lika relevant för sjukvården som ornitologin för fåglar.«
Det skulle visa sig att detta påstående saknar grund; kommentaren fälldes just när den svenska hälsoekonomin utvärderats av ett internationellt expertteam på uppdrag av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) [1].
Utvärderingsgruppens uppgift har varit att inventera pågående aktiviteter och värdera såväl deras vetenskapliga kvalitet som den svenska hälsoekonomiska forskningens betydelse för samhälle och politiskt beslutsfattande.
Hälsoekonomisk forskning i Sverige
Inventeringen, som utförts av Marianne Hanning (hälsoekonom, konsult vid FAS), visar att hälsoekonomisk forskning förekommer inom många universitetsinstitutioner och andra forskningsorgan i Sverige. Vissa forskargrupper utgår från ekonomiinstitutioner eller handelshögskolor, andra från centra för hälsovetenskap.
Gruppernas fysiska lokalisering är avgörande för forskningsinriktningen. Vissa hälsoekonomiska grupper, tex LUCHE (Lunds universitets centrum för hälsoekonomi) och Handelshögskolan i Stockholm/Karolinska institutet, har utvecklat nätverk för samarbete.
Svenska hälsoekonomer har studerat ett brett spektrum av ämnen. De mest betydelsefulla insatserna har dock gjorts på följande fält:
• (individers) efterfrågan på hälsoområdet
• utvärdering av hälsoeffekter
• utvärdering av ekonomiska aspekter och medicinska metoder, tex inom SBU.
Hög vetenskaplig kvalitet
Utvärderingen innehåller en bibliometrisk analys, som utförts av Olle Persson, Umeå universitet.
Analysen fokuserar på material publicerat 1986–2004 i de två högst rankade tidskrifterna på området (Journal of Health Economics och Health Economics).
Resultatet visar att svenska hälsoekonomers prestationer är enastående: en internationell femteplats vad gäller antal publicerade artiklar. (Sveriges genomsnittliga rankning för all vetenskaplig publikation är tolfte plats, en placering som är mer förväntad i förhållande till det svenska vetenskapssamhällets storlek.)
När man jämför hur ofta en vetenskaplig artikel har citerats av andra – justerat för att de mest citerade arbetena ofta har författare från flera olika länder – kommer Sverige på första plats.
Relevans för politiska beslut
Ett flertal publikationer som behandlar ekonomisk utvärdering, tex 4S-studien (Scandinavian Simvastatin Survival Study Group) [2], har haft mycket stort inflytande.
Dessutom bidrar hälsoekonomerna aktivt till arbetet inom Läkemedelsförmånsnämnden (LFN), vilken granskar läkemedels kostnadseffektivitet (se övriga artiklar i serien om hälsoekonomi).
Däremot har svensk hälsoekonomisk forskning, speciellt under de senaste åren, haft ett begränsat inflytande på de bredare aspekterna av sjukvårdens finansiering, organisation och tillgänglighet.
Utvärderingsgruppen ger inget förslag till förklaring av detta, men noterar att det kan bero lika mycket på de politiska beslutsfattarnas efterfrågan av hälsoekonomisk forskning som på forskarsamfundets intresse och inriktning.
Gruppen fann få sjukvårdsanställda på högre poster med en bakgrund inom hälsoekonomi jämfört med i länder som Storbritannien, något som kan bero på att det till helt nyligen har saknats ett masterprogram i hälsoekonomi i Sverige – en kontrast mot det imponerande antalet disputerade inom disciplinen.
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.
*
Översättning: Mats Eliasson, Luleå, Leif Janzon, Överkalix.