Är impulsivitet en riskfaktor för drogberoende eller är det i själva verket så att missbrukande individer utvecklar ett impulsivt beteende? Den frågan ställer sig forskare från Cambridge i en studie som presenteras i tidskriften Science.
Impulsivitet är ett personlighetsdrag som ofta kopplas samman med ökad missbruksrisk. De engelska forskarna tror att impulsivitet i sig gör en individ mer sårbar för missbruk och att lågt antal dopaminreceptorer i hjärnans nucleus accumbens, en region som är central för upplevelsen av välbefinnande och som många droger såsom kokain och amfetamin påverkar, ökar risken att impulsiva individer fastnar i missbruk.
Studien bygger på råttor. Dessa har fått trycka på en knapp för att få en belöning, varefter antalet dopaminreceptorer analyserades med hjälp av en PET-kamera. Det visade sig att råttor med hög grad av impulsivitet, vilka valdes ut baserat på antal »tryck«, hade färre D2/3-receptorer i nucleus accumbens. Råttorna gavs sedan möjlighet att få kokain injicerat, och de mer impulsiva råttorna – som generellt alltså hade ett lägre antal dopaminreceptorer innan de erbjöds droger – visade ökad benägenhet att försöka få mer kokain. Samma mekanism tros finnas hos människor, och författarna tror sig således ha funnit en biologisk bas till varför vissa individer löper ökad risk att utveckla ett missbruk.
Missbruksutveckling hos människor beror dock på en mängd faktorer och är givetvis mer komplex än hos råttor i laboratoriemiljö, betonar författarna. De tror heller inte att exempelvis genetiska test för att bedöma antalet dopaminreceptorer som uttrycks av neuron i nucleus accumbens är ett bra sätt att bedöma ökad missbruksrisk.



Modell av dopaminmolekyl. Att antalet dopaminreceptorer är lågt kan ligga bakom drogberoende, åtminstone hos råttor.Bild: K Seddon, T Evans/ Queen´s University, Belfast/SPL