Avtalet som tecknats mellan Läkemedelsindustriföreningen, Lif, och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, innebär bland annat att SKL ansvarar för att den senaste onlineversionen av Fass blir åtkomlig i alla journalssystem i landstingen. Tidigare har inte alltid den senaste informationen nått ut till alla, på grund av att journalsystemen i sig haft dåliga rutiner för uppdatering, eller på grund av missar i administrationen, menar Per Manell, ansvarig för Fass-verksamheten på LIF.
– Nu blir uppdateringen helautomatiserad, och ingen behöver vara osäker på att de inte har den aktuella versionen, säger Manell.

Mikael Hoffmann, som även är ordförande i läkemedelskommittén i Östergötlands läns landsting, är positiv till att en vidare databas byggs upp och att sjukvården nu klargjort hur samverkan ska ske mellan Fass och Svensk informationsdatabas för läkemedel, SIL.
SIL, som ägs av samtliga sjukvårdshuvudmän, tar på detta sätt ansvar för att information från Nationellt produktregister för läkemedel, NPL, läkemedelskommittéernas rekommendationer och andra riktlinjer hänger ihop.

Men den största informationsdelen kommer från läkemedelsindustrin, enligt Per Manell. Avtalet gör i praktiken industrin till huvudleverantör av läkemedelsinformation till sjukvården. Mikael Hoffmann kan se en viss fara med systemet – om inte även negativa synpunkter på läkemedel når ut i vården.
– Det är viktigt att SIL innehåller annan värdefull information som SBU-dokumentation, värdering från Läkemedelsverket och riktlinjer från Socialstyrelsen som kan komplettera Fass. Till exempel säger inte Fass-texter hur vi bör använda antibiotika just nu utifrån resistensläge, säger Hoffmann.