Förstfödda pojkar har högre IQ än sina yngre bröder. Det visar en norsk studie som presenteras i tidskriften Science. Författarna har utgått från de IQ-test som 18- och 19-åriga män gör i Norge inför militärtjänsten, totalt drygt 240 000 män mellan åren 1985 och 2004.
IQ för förstfödda låg på 103,2 och för nästfödde bror på 101,2 i genomsnitt, en skillnad på 2,0 enheter. Bror nummer tre låg i sin tur i genomsnitt på 100, 1,2 enheter under bror nummer två.
Tre skilda typer av faktorer lyfts fram som potentiella orsaker: genetiska faktorer och skillnader i fosterutveckling, familjeinteraktionen (stimulansen barnen får från föräldrarna) och socioekonomiska faktorer. Att justera för dessa faktorer är av naturliga skäl extremt svårt. Det författarna har gjort är att endast inkludera syskon som växt upp i samma familj.
Epidemiologen Petter Kristensen vid Oslo universitet, som är huvudförfattare (och som för övrigt har en storebror), tror att IQ-skillnaden beror på faktorer som skillnad i stimulans från föräldrarna snarare än på biologiska faktorer. Den slutsatsen har författarna dragit efter att ha tittat på pojkar med ett äldre syskon men som blev äldsta syskon efter att den äldre brodern eller systern avlidit, varefter bror »nummer två« därefter uppfostrades som det äldsta barnet. Dessa pojkar, som alltså blev äldsta syskon men som inte föddes som det, hade en IQ på 102,9 i genomsnitt, vilket alltså är nära det snitt som noterades för förstfödda (103,2). Skillnaden skulle kunna bero på att förstfödda (eller i det här fallet det äldsta barnet) får mer uppmärksamhet och ges mer ansvar tidigare i livet.
Att rönen är kontroversiella och lär bli omdebatterade är knappast en vild gissning. Det är sedan tidigare välkänt att en oproportionerligt hög andel av alla Nobelpristagare är förstfödda, och amerikanska studier har visat att förstfödda beviljas en oproportionerligt hög andel prestigefyllda stipendier.
Publicerad:
Läkartidningen 35/2007
Lakartidningen.se