Den 3-årige pojken har CHARGE-syndrom. Han får sin näring direkt i magsäcken genom en införd kateter, en PEG. På kvällen den 7 april 2007 kom han akut till sjukhuset eftersom han dragit ut sin kateter.
En underläkare försökte att föra in en ny kateter, men misslyckades, varför han kontaktade doktorn. Denne förde in stora mängder Xylocaingel i bukväggsöppningen och lyckades i kombination med Stesolid rektalt att lirka in slangen.
Pojken fick därefter återvända till den husvagn där han just då vistades.


Drabbades av cirkulationskollaps
Under natten blev pojken dålig och kom till sjukhuset med cirkulationskollaps. Han togs om hand av IVA-läkare, som räddade hans liv.
Den 10 maj fördes pojken, som fortfarande krävde respirator, till hemsjukhuset. På misstanke om Xylocainförgiftning togs kl 07.30 blodprov, som visade en koncentration av 3,9 mikrogram lidokain (aktiv substans i Xylocain) per ml.
Pojkens farmor anmälde doktorn.
Ansvarsnämnden läste pojkens journal och ett yttrande av doktorn, som bestred att han gjort fel.
Denne berättade att patienten sedan cirka två år har gastrostomiknapp, som hade åkt ut. Patienten undersöktes initialt av kirurgjouren.
Doktorn rengjorde först området där knappen skulle sitta. Efter det lade han Xylocaingel 2 % runt öppningen i bukväggen samt smorde knappen med gel.
Under försöket att sätta in knappen hade gelet runnit ut från öppningen. Barnet var spänt i bukväggen, och läkarna misstänkte stopp i öppningen. Under tiden skrek barnet och såg blått ut på läpparna och i ansiktet, uppgav doktorn.
De båda läkarna bestämde att avbryta försöket och diskuterade ett nytt försök med lättare sedering. Patienten fick Stesolid rektalt. Cirka kl 01.00 gjorde doktorn ett nytt försök eftersom kirurgjouren var på en akut operation som tog mer än sex timmar.
Han lade 2–3 ml Xylocaingel i öppningen samt smorde huden runt om den, varefter den vidgades och en ny PEG-knapp lades in, och kuffen fylldes med 4 ml sterilt vatten. Knappläget kontrollerades genom uppsugning av magsäcksinnehåll med hjälp av en liten sond.
Patienten åkte hem, men efter drygt två timmar kom han med ambulans till akutmottagningen med andnings- och cirkulationsstillestånd. Han återupplivades på IVA.


Fick Xylocaininjektion
Under tiden på IVA var det svårt att få perifera infarter varför doktorn blev ombedd av narkosjouren att frilägga en ven på höger underben.
Man brukar ge lokalbedövning i snittområdet och barnet fick 2,5 ml Xylocain i injektion innan ett snitt gjordes på nedre delen av höger underben och barnet fick en tillfredsställande infart.
Patienten har CHARGE-syndrom med multipla organmissbildningar, berättade doktorn. Barnet hade haft kramptillbud samt apnéepisoider och tidigare återupplivats vid ett par tillfällen i hemmet.
I en efterföljande diskussion kring det inträffade har övervägts om patienten fått i sig en toxisk dos av Xylocain. Man har kontrollerat Xylocainkoncentrationen, som låg på 3,9 mikrogram. Vid en kontakt med läkemedelsinformationen på AstraZeneca Sverige AB framkom att Xylocain har låg toxicitet och symtomen inträffar vid plasmanivåer över 5 mikrogram per ml.
Dessutom hade patienten höga levervärden, vilket kan påverka ämnesomsättningen och ge höga nivåer.
Det bör noteras att Xylocainkoncentrationen mättes efter venfriläggning där man använt lokalbedövning som skulle kunna leda till ökad Xylocainkoncentration. Trots detta låg Xylocainkoncentrationen lägre än toxisk nivå, framhöll doktorn.


Ingen bedövning behövs
Ansvarsnämnden slår fast att av patientjournalen och den övriga utredningen framgår att doktorn använde sig av lokalbedövningsmedlet Xylocain när han förde in katetern genom pojkens bukvägg.
Detta tillvägagångssätt var inadekvat eftersom det som regel enbart behövs glidmedel och ingen bedövning för att föra in en kateter genom bukväggen.
Dessutom har en felaktig dos använts, med en svår förgiftning som sannolikt resultat.
Doktorn får en varning.