Forskare från USA och Storbritannien har visat lovande effekter av en substans mot alkoholberoende. Studien, presenterad i Science, omfattar en substans vid namn LY686017 som blockerar neurokininreceptorn NK1R, vilken visats vara kopplad till bland annat stress, ångest och smärta.
Individer med alkoholberoende delas ibland in i två grupper. Den ena gruppen söker främst spänningen och kicken (thrill-seeking) då de dricker alkohol. Alkoholister i denna grupp brukar normalt utveckla sitt beroende redan i unga år och är ofta alkoholister före 25 års ålder. Den andra gruppen alkoholberoende, som är större till antalet, består av individer som dricker för att främst dämpa ångest. Individer i den gruppen tenderar överlag att utveckla sitt beroende vid högre ålder än de som dricker för kicken.
Naltrexon, som säljs under namnet Revia, är som bekant ett preparat som används för att behandla alkoholberoende. Studier har indikerat att naltrexon fungerar bättre på så kallade thrill seekers-drickare.
Det forskarna gjort är att sikta in sig på ett preparat, alltså LY686017, de tror kan vara effektivt för gruppen som dricker främst för ångestlindring. I studien ingick 50 individer, samtliga nyktra alkoholister. Alla dessa hade i ett frågeformulär angett en relativ hög grad av ångest (vilket tolkats som att de tillhör den senare gruppen av alkoholister). Hälften av studiedeltagarna hade sedan behandlats med LY686017. Den andra halvan av de behandlade fick placebo.
Försöket pågick en månad, och deltagarna uppgav bland annat vilket sug (craving) de kände efter alkohol och den upplevda livskvaliteten. De som behandlats med preparatet visade sig sammantaget uppleva minskat sug och bättre livskvalitet än placebogruppen.
Individernas sug efter alkohol testades även under stress. De fick bland annat plädera inför en sträng panel om varför just de var lämpliga för sitt drömjobb. Därefter fick de se och lukta på alkoholhaltiga drycker – men utan att smaka på dem. Ett blodprov togs, där bland annat kortisolnivåer mättes. Dessutom fick individerna uppge vilket sug de haft efter alkohol i samband med försöket.
Det visade sig att behandlade individer uppvisade såväl lägre nivåer av kortisol som mindre sug efter alkohol än placebogruppen.
Författarna konstaterar att antagonister till NK1-receptorn kan erbjuda ett effektivt sätt att behandla alkoholberoende, vilket bör undersökas vidare i fler studier. Författarna planerar att själva genomföra en omfattande multicenterstudie över preparatet.