Forskare från USA har identifierat en gen som ökar risken för att individer med koronarsjukdom ska drabbas av kardiell ischemi till följd av mental stress. Det visar en studie presenterad i Archives of Internal Medicine.
Författarna har utgått från 148 patienter med känd koronarsjukdom, 45 kvinnor och 103 män, vilka i genomsnitt var 64 år gamla då studien genomfördes. Studiedeltagarna stressades mentalt genom en övning där de fick hålla en presentation inför en grupp människor. Under tiden mättes kardiellt blodflöde. En mätning gjordes även då studiedeltagarna var i vila. Därefter togs ett blodprov, och forskarna studerade studiedeltagarnas gener för de adrenerga receptorerna beta-1 och beta-2. Fem kända former av generna studerades, kodonerna 49 och 389 för beta-1-receptorn och kodonerna 16 och 27 samt nukleotid 523 för beta-2-receptorn. En fjärdedel av studiedeltagarna drabbades av kardiell ischemi till följd av den mentala stressen. Det visade sig att en viss form av beta-1-receptorn (Ser49-allelen) var korrelerad med ökad risk för stressinducerad kardiell isch-emi. Förekomst av receptorn (på båda kromosomerna) i den aktuella formen ökade ischemirisken tre gånger.
Varför en viss form av receptorn ökar risken för kardiell ischemi vid mental stress är inte känt. Författarna tror att mekanismen kan vara kopplad till att receptorn, i den aktuella formen, orsakar vasospasm i mindre artärer som förser hjärtat med blod, men detta är än så länge bara spekulationer. Den aktuella varianten av betareceptorn är en genetisk markör som kan användas för att identifiera individer som löper ökad risk att drabbas av kardiell ischemi till följd av mental stress, skriver författarna.
Forskarna meddelar också att de påbörjat studier kring hur behandling kan skräddarsys för patienter med den aktuella formen av genen. Många studier har visat att kraftig mental stress, tex vid naturkatastrofer, terrorattacker och finansiellt kaos som vid börskrascher [Läkartidningen 16/2008], leder till att fler individer avlider av kardiovaskulära orsaker. De aktuella rönen kan ses mot bakgrund av detta, och den identifierade formen av beta-1-receptorn skulle kunna ligga bakom ökad kardiellt orsakad dödlighet vid mental stress.