Den 28-åriga kvinnan sökte den 6 november 2007 vid en gynekologisk mottagning på grund av blödning och positivt graviditetstest. Hon undersöktes av en gynekolog som, efter ultraljudsundersökning, bedömde att hon varit gravid och haft ett missfall.
Kvinnan anmälde gynekologen. Hon berättade att hon direkt efter besöket hos gynekologen åkte på solsemester till Thailand, något som gynekologen sa att hon kunde göra utan problem. Men väl där blev hon väldigt sjuk med bland annat svåra magsmärtor.
Hon uppsökte sjukhus i Thailand. Till sin anmälan bifogade hon en kopia på sin journal därifrån. Av den framgick att hon sökte vård den 11 november, att man fann en fem centimeter stor gulkroppscysta och att hon opererades för utomkvedshavandeskap nästa dag, varvid höger äggledare togs bort.
Gynekologen bestred att hon gjort fel. Patientens berättelse om blödning och smärta som därefter helt upphörde beskrev ett typiskt förlopp som vid spontant missfall. Det fanns inget som talade för utomkvedshavandeskap vid undersökningen. Patienten hade heller inga subjektiva graviditetssymtom.
Berättade inte om smärtan
I anmälan säger patienten att hon haft smärta nedåt höger sida i flera dagar. Det berättade hon inte vid besöket och någon ömhet över annexen fanns inte vid palpation. Vid ultraljudsundersökningen sågs inte heller något avvikande.
Även vid undersökningen i Bangkok hade man en preliminär diagnos med misstanke om spontant missfall med kvarstående gulkroppscysta.
Ansvarsnämnden påpekar att ett graviditetstest varit positivt. Det var därför korrekt att vid undersökningen den 6 november anta att blödningarna och smärtorna härrörde från en graviditet.


Grundläggande kunskap
Livmoderslemhinnan var emellertid då tunn. Eftersom det är en grundläggande kunskap att det kan vara tecken på graviditet utanför livmodern, borde gynekologen ha övervägt diagnosen och informerat patienten om att utomkvedshavandeskap inte kunde uteslutas samt ordinerat utredning med två graviditetstest med 48 timmars mellanrum eller åtminstone uppföljning med återbesök efter en vecka.
Mot bakgrund av patientens upplysning om en planerad utlandsresa samma dag borde gynekologen också ha informerat henne om de risker och komplikationer som kan uppstå vid ett obehandlat utomkvedshavandeskap. Hon varnas.