Naturläkemedlet johannesört är inte effektivare än placebo när det gäller behandling av ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) hos barn och ungdomar. Det visar en amerikansk studie som presenteras i JAMA. Hypericum perforatum, som är det latinska namnet för johannesört, används som naturläkemedel, och i studier har dess effekter mot bla depressiva besvär undersökts.
Författarna till den aktuella studien har utgått från 54 barn och ungdomar med diagnostiserad ADHD i åldrarna 6–17 år. Hälften av dessa randomiserades till behandling med johannesört tre gånger per dag med doseringen 300 milligram per gång. Studien pågick i åtta veckor, och studiedeltagarna fick ingen annan behandling för sin ADHD under den perioden. Utvärdering av studiedeltagarnas ADHD-symtom skedde löpande under den studerade perioden enligt protokollet ADHD RS-IV, som används både för diagnos av ADHD och för att följa effekten av farmakologisk behandling.
Resultaten visar att behandling med johannesört inte var effektivare än placebo. En viss förbättring av symtomen noterades visserligen hos behandlade med johannesört, men förbättringen avseende ADHD-symtom hos placebobehandlade var ännu något högre. Författarna understryker att individer med ADHD och samtidig bipolär sjukdom, svår depression, psykos eller suicidplaner inte har inkluderats i studien, varför man inte kan utesluta att johannesört skulle kunna ha en effekt på ADHD-symtomen hos dessa patienter.
ADHD har blivit ett mycket stort forskningsfält under senare år. Amerikanska studier har visat en prevalens för ADHD hos barn och ungdomar på mellan 3 och 12 procent, siffror som är så höga att det ibland talas om risk för överdiagnostik. I USA är farmakologisk behandling med tex amfetamin i låga doser vanligt, medan man generellt är mer restriktiv med att använda den typen av preparat i Sverige.
Studier har också visat att ca 30 procent av de behandlade barnen inte svarar på amfetamin eller måste avbryta behandlingen på grund av biverkningar. Det sistnämnda i kombination med en skepsis mot amfetamin hos många anhöriga har bidragit till att ett stort antal olika alternativa behandlingsmöjligheter prövats mot ADHD, däribland naturläkemedel som johannesört och ginkgo biloba. Få av dessa har dock kunnat verifieras vetenskapligt. Nu visar det sig alltså att förhoppningarna kommit på skam även för johannesört.
Publicerad:
Läkartidningen 32/2008
Lakartidningen.se