– Man betalar den så kallade satsningen i invandrartäta områden genom att samtidigt sänka ersättningen för vård till äldre, viket är närmast oetiskt, säger Thomas Flodin, Stockholms läkarförening efter förhandlingar med Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning på fredagen.
Ersättningen för patientgruppen 75 år och äldre skärs ned, samtidigt som ersättningar för utökade kostnader inte ersätts, till exempel Socialstyrelsens utökade krav på handledning för ST-läkare i allmänmedicin.
– För realt lägre ersättning ska minst samma vård och behandling som i dag ges till länets invånare, säger Thomas Flodin, som vill ha de nuvarande ersättningsbeloppen indexuppräknade med ett av SCB fastställt inflationsmått.
Facket befarar försämringar i vårdkvalitet, ökad belastning på läkare och mindre tid för kompetensutveckling. Den fackliga kritiken handlar dels om uteblivna ersättningar för höjda kostnader för privata och offentliga mottagningar, dels om de satsningar som den styrande alliansen tidigare utlovat, men som inte finns med i Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltningsförslag.
– Vi hade krävt en arbetsmiljökonsekvensbelysning av arbetsgivare, kring vad deras förslag innebär i praktiken. Men någon sådan har vi inte fått se, säger Thomas Flodin.
Den under hösten av sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt och alliansen tidigare utlovade höjningen av tolkersättningen, finns inte med i det förslag som förhandlades under fredagen.
– En höjning av denna ersättning måste rimligen finansieras, säger Thomas Flodin.
En positiv nyhet för Stockholmsläkarna är att enskild läkare ska, vid synnerliga skäl, kunna avlista patienter som utövar våld och hot.
Pia Lidwall, gruppledare för kristdemokraterna i Stockholms läns landsting, håller inte med om att det reviderade Vårdval Stockholm i praktiken innebär mer vård för mindre pengar, eller att man ställer olika svaga grupper mot varandra:
– Att det skulle vara oetiskt tycker jag inte riktigt stämmer. Vi tillför pengar till systemet. På sikt kommer vi också att införa en modell som bättre ser till faktiskt vårdtyngd. Jag hoppas att vi kan föra en vidare dialog med Stockholms läkarförening.