Det finns ett starkt vetenskapligt underlag för att införa ultraljudsundersökning av alla 65-åriga män, omkring 50 000 om året, enligt rapporten från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.
Alert-rapporten är en uppdatering och styrker slutsatserna i en tidigare rapport från 2003.
– Underlaget har blivit starkare och etiken har diskuterats utförligare och bättre, säger Ingemar Eckerlund, samordnare av SBUs Alert-program.
För kvinnor är det vetenskapliga underlaget än så länge otillräckligt, enligt SBU, men man utesluter inte att det skulle kunna vara kostnadseffektivt även för kvinnor. En studie av kostnadseffektiviteten av att screena 70-åriga kvinnor har påbörjats i Uppsala. Bukaortaaneurysm är visserligen ovanligare bland kvinnor, men hos kvinnor är risken för bristning större vid en viss aneurysmdiameter.
Varje år dör omkring 600 män och 200 kvinnor i Sverige av bukaortaaneurysm.
Vid screening deltar vanligen omkring 75 procent av de inbjudna. Av dem som undersöks visar sig vanligen omkring 5 procent ha ett bukaortaaneurysm. Och av dessa kan omkring en tiondel behöva opereras direkt.
Även om liv kan räddas är en operation förenad med en mortalitetsrisk på upp till 3 procent. Det kan också vara psykiskt påfrestande att bära vetskapen om att ha ett aneurysm som ännu inte är aktuellt för behandling.
– Screeningverksamheten måste utformas så att man ger sig tid att informera patienten, och patienten måste vara införstådd och beredd på att hantera informationen, säger Ingemar Eckerlund.
SBU skriver bland annat: »Det är mot denna bakgrund viktigt att den information som deltagarna i screeningprogrammet får inför undersökning och eventuell behandling belyser denna problematik på ett objektivt och lättbegripligt sätt, och att de ges tillfälle att i samråd med behandlingsansvarig läkare, anhöriga med flera överväga olika beslutsalternativ.«
Flera landsting planerar att starta screening, och redan i dag pågår screening i landstingen i Uppsala, Östergötland, Västmanland, Dalarna och Sörmland.
Publicerad:
Läkartidningen 38/2008
Lakartidningen.se