Enligt Läkarförbundets policy ska varje läkare ha minst 10 dagars extern fortbildning per år. I snitt får en läkare 8,8 dagar, enligt enkäten. Geriatrikerna får 5,6 och allmänläkarna 6,3 dagar. Att dessa grupper missgynnas är inget nytt. Allmänläkare och geriatriker har under en rad år haft mindre fortbildning än läkare i genomsnitt.
Privat anställda sjukhusläkare är en annan grupp som får betydligt färre externa fotbildningsdagar, 6,4 dagar per år jämfört med landstingsanställda sjukhusläkare som får 9,3 per år. Det är dessutom tre gånger så vanligt bland privatanställda som bland landstingsanställda att man betalar sin fortbildning själv.
Läkarförbundets policy är också att minst en halv dag i veckan ska kunna ägnas åt internutbildning och egen fortbildning. 23 procent av alla läkare har ingen tid alls till internutbildning, enligt enkäten, och 29 procent uppger att de inte har någon egen fortbildning, det vill säga egna litteraturstudier och liknande. Men bland geriatriker och allmänläkare är det ännu vanligare att inte ha någon sådan tid. Hela 40 procent av geriatrikerna uppger att de inte får någon internutbildning, och 40 procent av allmänläkarna uppger att de inte har någon tid alls för egen fortbildning.
Kvinnliga läkare uppger att de har mindre tid för egna litteraturstudier än männen, kvinnorna uppger 1,2 timmar jämfört med männens 2 timmar.
Läs hela enkäten på Läkarförbundets webbplats: http://www.slf.se/templates/Page.aspx?id=22827