En 69-årig kvinna sökte hjälp på vårdcentralen och undersöktes av en allmänmedicinare. Dagen innan hade hon plötsligt upplevt en påtaglig matthet, trötthet, en klump under hakan, och en brännande känsla i halsen men inget tryck. Läkaren bedömde att hon hade gastroenterit och dyspepsi och skrev ut omeprazol.
Senare samma dag sökte kvinnan vård på sjukhusakuten. Det framkom då att hon upplevt oregelbunden hjärtrytm, andfåddhet vid fysisk ansträngning, och att hon försämrats under dagen. Det visade sig att hon hade en subendokardiell hjärtinfarkt.
Patienten anmälde allmänmedicinaren till Ansvarsnämnden för bristande undersökning och felaktig diagnos.
Allmänmedicinaren bestrider i sitt yttrande att han handlat felaktigt. Han skriver att han övervägde om symtomen kunde härröra från hjärtat, men eftersom bröstsmärtan var brännande och inte tryckande fann han det mer sannolikt att magsyra läckte upp i matstrupen. Övriga fynd vid undersökningen försvagade ytterligare tanken på hjärtsymtom, hävdar han. På de allra flesta patienter som inkommer med bröstsmärta till vårdcentralen tas EKG rutinmässigt, men det gjordes dessvärre inte i detta fall.
Ansvarsnämnden konstaterar att symtom på hjärtinfarkt, framför allt hos kvinnor, kan vara otydliga och att det därför kan vara lätt att missa diagnosen. I det här fallet var symtomen inte entydiga, men inte heller typiska för de diagnoser allmänmedicinaren kom fram till.
Läkaren borde ha utrett närmare om patientens trötthet uppkom även i samband med ansträngning, och om hon då också fått besvär med andfåddhet. Han borde också ha tagit ett EKG för att försäkra sig om att hennes symtom inte kunde vara hjärtrelaterade. Felet är varken ringa eller ursäktligt, och läkaren får en erinran.