Saco presenterade i förra veckan en rapport om hot och våld som riktas mot akademiker i deras yrkesutövning. Nära 10 procent av de svarande uppger att de utsatts för hot om våld under den senaste tvåårsperioden.
Flera har drabbats vid mer än ett tillfälle. I genomsnitt riktas 92 hot per kalenderdag mot akademiker. Drygt 3 procent svarade att de utsatts för våld i tjänsten, och i genomsnitt sker ca 33 våldshandlingar per kalenderdag!

Det är stora skillnader mellan olika yrkesgrupper. Läkare är en av de allra mest utsatta grupper-na – var fjärde läkare uppger att de utsatts för hot under denna period. Läkare löper dessutom 25 gånger högre risk att utsättas för våld än ingenjörer.
Arbetsgivaren är ansvarig för säkerheten på arbetsplatsen, men en tredjedel av läkarna vet inte om deras arbetsgivare har vidtagit förebyggande åtgärder. En fjärdedel anger att arbetsgivaren inte har vidtagit åtgärder.

Resultaten manar till eftertanke, och rutiner måste säkerställas för att förbättra arbetsmiljön inom hälso- och sjukvården! Läs rapporten om hot och våld på www.saco.se!