Hjärnan krymper av alkoholkonsumtion. Det är den huvudsakliga slutsatsen i en amerikansk studie som presenteras i Archives of Neurology. Författarna har studerat 1839 vuxna individer som genomgick MR-undersökning av hjärnan. De fick även lämna uppgifter om bla alkoholkonsumtion, kost, BMI och socioekonomisk status. Baserat på MR-undersökningen har författarna beräknat total cerebral volym (total cerebral brain volume, TCBV). Volymen har sedan justerats utifrån skallens storlek.
Sambandet mellan alkohol och hjärnvolym är tydligt: ökad alkoholkonsumtion är korrelerad med minskad cerebral volym. Resultatet är statistiskt säkerställt, men några markanta skillnader rör det sig dock inte om; för individer som helt avstod från alkohol upptog hjärnan i genomsnitt 78,6 procent av kraniets volym. Det ska jämföras med individer som drack kraftigt (mer än 14 glas alkohol i veckan), där volymen upptog i genomsnitt 77,2 procent av kraniet. Fler män än kvinnor uppgav kraftig alkoholkonsumtion. Sambandet mellan alkohol och minskad cerebral volym var dock starkare hos kvinnor än män.
Studier kring både skadliga och gynnsamma effekter av alkohol har duggat tätt under senare tid. Konsumtion av rödvin har, som bekant, kopplats till minskad kardiovaskulär risk. En färsk studie har även visat att rödvin minskar risken för lungcancer. Författarna till dessa studier har dock noga understrukit att rönen inte ska tas som någon förevändning att öka sitt drickande. Värt att notera är att den aktuella studien bara undersökt kopplingen mellan alkohol och cerebral volym och inte hur alkohol påverkar neurologiska funktioner, som individens kognitiva nivå. Författarna skriver att de hoppas få se sådana studier framgent.
Publicerad:
Läkartidningen 46/2008
Lakartidningen.se