Kan motion och kost påverka funktionen av telomeras? Det tror en grupp forskare som presenterar sina rön i Lancet Oncology. Telomeren är ett område i änden av kromosomen som består av upprepningar av den genetiska sekvensen. Vid kopiering av arvsmassan kan DNA-polymeraset inte duplicera hela telomeren. En liten del »klipps bort«, vilket förkortar telomeren vid varje celldelning. Att telomeren förkortas tyder på att den är relevant för det maximala antal gånger en cell kan delas, vilket kopplar telomeren till organismens åldrande. Telomeras är ett enzym som kan förlänga telomeren och därmed teoretiskt öka antalet gånger en cell kan delas.
Författarna till studien har undersökt 30 män med prostatacancer som fått förändra ett flertal livsstilsfaktorer, däribland kosten, som ändrades till en diet baserad på mindre fett och snabba kolhydrater och i stället mer frukt, grönsaker och vitaminer. Därutöver uppmanades deltagarna till ökad motion och undervisning i bla stresshantering och avslappning. Livsstilsförändringarna pågick under tre månader, och författarna undersökte telomerasets funktion i leukocyter före och efter perioden med livsstilsförändringar.
Resultatet visar att telomerasaktiviteten ökade under perioden; dessutom noterades att LDL-kolesterolet sjönk och att patienterna upplevde minskad psykologisk stress. Studien är liten och resultaten bör verifieras i större undersökningar. Författarna betonar att rönen endast omfattar män med prostatacancer men tror att positiva livsstilsförändringar, som bättre kost och mer motion, kan påverka telomerasets funktion hos alla människor. Än återstår dock att visa detta.
Publicerad:
Läkartidningen 46/2008
Lakartidningen.se