Plasmahomocystein (Hcy) korrelerar med kranskärlssjukdom och stroke och är en prediktor för död hos patienter med kardiovaskulär sjukdom. Hcy kan enkelt sänkas med folsyra, B12 och B6. Ett dussintal behandlingsstudier inkluderande >52000 patienter har påbörjats, hittills med negativa kliniska effektmått.
I den aktuella behandlingsstudien (WENBIT) randomiserades 3096 patienter med angiografiverifierad kranskärlssjukdom till en av fyra grupper: folsyra 0,8 mg plus B12 0,4 mg med eller utan B6 40 mg, enbart B6 40 mg och placebo. Efter en medianuppföljningstid på 38 månader noterades kraftiga ökningar av nivåerna av respektive vitaminer och en 30-procentig nedgång i Hcy i de två grupper som fick folsyra och B12. Utgångsvärdet för Hcy var en signifikant prediktor för total dödlighet, icke-letal hjärtinfarkt, instabil angina pectoris och icke-letal tromboemblisk stroke. Däremot ledde vitaminbehandlingen inte till skillnader i detta primära effektmått. Författarna diskuterar problemet med bristande statistisk styrka i denna studie, som blev kortare än planerat på grund av uppkomna farhågor om negativa effekter av vitaminbehandlingen, och efterlyser resultat av andra pågående studier och metaanalyser av sammanvägda data, något som för närvarande aktualiseras via B-vitamin Treatment Trialists´ Collaboration i Oxford, England.
Resultaten i denna interventionsstudie är kongruenta med data från ett avhandlingsarbete från Lund 2006 (Torfi Jónasson, refererat i Läkartidningen 2006;103:3597), där man fann att vitaminbehandling efter akut kranskärlssjukdom visserligen sänkte Hcy men inte påverkade flera för aterogenesen betydelsefulla ämnen. Även om mycket återstår att undersöka vad gäller aterosklerosprogress, och ytterligare behandlingsdata inklusive metaanalyser inväntas, kvarstår slutsatsen att sänkning av Hcy med B-vitaminer inte har någon plats i sekundärprevention för kärlsjuka patienter.
Publicerad:
Läkartidningen 47/2008
Lakartidningen.se