Ronnie Willenheimer med flera anger i en replik i Läkartidningen 43/2008 (sidorna 3055-6) att huvudpoängen i deras inlägg är att högt blodtryck inte behandlas optimalt i Sverige. Det är inte okänt för oss i Läkemedelsförmånsnämnden (numera TLV, Tandvårds- och läkemedelsverket). Men den samlade läkarkåren har inte lyckats råda bot på detta trots tillgången till ett mycket stort antal substanser i olika läkemedels-klasser som medger ett otal kombinationer. Denna underbehandling bär knappast TLV ansvaret för genom att ha lyft ut 3 av 49 substanser ur förmånerna.
Anledningen till besluten var att företagen inte förmått visa att dessa substanser tillför någon ytterligare medicinsk effekt som motiverade ett högre pris än andra liknande produkter. Att läkemedlen inte längre finns i förmånerna innebär dock inte att det inte går att skriva ut dem. Det går att skriva ut dem även i fortsättningen om man är övertygad om att de behövs. Men de får då finansieras på ett annat sätt än genom statlig subvention.
Orsakerna till underbehandling får snarare sökas på annat håll. Kanske har vården inte förmått signalera behovet av nya innovativa behandlingar till den forskande industrin på rätt sätt, nämligen genom att inte använda nya substanser till högre priser utan dokumenterat bättre effekt. Varför ska industrin anstränga sig att ta fram nya innovativa behandlingsalternativ om det går lika bra att få god lönsamhet för likvärdiga produkter till högre pris?
Vårt uppdrag går ut på just det som författarna efterlyser, nämligen att ta hänsyn till vad man får för pengarna i form av medicinsk effekt vid bedömning av kostnaderna. Resultatet av denna granskning har blivit att vissa läkemedel mot högt blodtryck inte ger valuta för pengarna i form av bättre effekt. De har därför uteslutits eller fått begränsad subvention.
TLVs beslut ligger i linje med de bedömningar som gjorts av Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och SBU tillsammans med respektive expertgrupper. Givetvis kan vi arbeta mer på förankringsprocessen även om det inte är möjligt att involvera samtliga förskrivare. Inbjudan att komma med förslag på experter har gått ut brett till olika intresseföreningar inklusive Svenska Läkaresällskapet. Att det skulle vara meningslöst att engagera sig som expert eller ge synpunkter på annat sätt till TLV under en genomgång håller vi inte med om.