– Det är en översiktartikel om ett spännande och aktuellt ämne och jag hoppas att den är intressant skriven, säger han om sin artikel »Aktiv HCMV-infektion bakom akut inflammatorisk tarmsjukdom«.
Artikeln är den näst mest lästa på Läkartidningens webbplats under 2008. Mensur Dzabic har en idé om varför.
– Eftersom en majoritet av befolkningen bär på cytomegalovirus tror jag att många är intresserade av den möjliga kopplingen mellan CMV och vanliga sjukdomar.
Mensur Dzabic går termin 11 på läkarutbildningen med forskningsinriktning i Stockholm och doktorerar på cent­rum för molekylär medicin vid Karolinska institutet. I framtiden tänker han sig eventuellt bli specialist inom patologi.

Studierna som ligger till grund för artikeln har han gjort i projekt under somrarna och parallellt med studierna tillsammans med handledaren Afsar Rahbar, som också är medförfattare till artikeln.
– Det finns en hel del studier i ämnet publicerade i internationella tidskrifter men vi ville på bästa sätt nå ut till svenska läkare och forskare och belysa detta i en översiktsartikel, säger Mensur Dzabic.
Han berättar att de har fått en hel del mejl efter att artikeln publicerades.
– Många intresserade läkare har hört av sig och berättat vad de själva har för erfarenheter kring CMV och inflammatoriska tarmsjukdomar.



Mensur Dzabic skrev artikeln som hittills i år är den näst mest lästa på ­Läkartidningens webbplats: »Aktiv HCMV-infektion bakom akut inflammatorisk tarmsjukdom«. I bakgrunden syns Afsar Rahbar.