Lars-Åke Johnsson har lång erfarenhet som domare och som ställföreträdande generaldirektör och ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
I denna bok, som tar sin utgångspunkt i patientens perspektiv, har Lars-Åke Johnsson samlat ett stort antal fall, som belyser den nuvarande medicinaljuridiska lagstiftningen och dess tolkning.
I texten och fotnoter beskrivs kortfattat på vilka legala grunder patienträttigheter baseras. Även om utgångspunkten avses vara patientens tar dock det juridiska perspektivet överhanden, ibland i så hög utsträckning att man som medicinare kan tycka att det handlar om spetsfundigheter. De rent medicinska frågorna kommer helt i bakgrunden, vilket kanske sammanhänger med juristens syn på den medicinska expertisen. I några fall skulle onekligen en djupare bakgrund göra det lättare att förstå fallen och de juridiska beslut, som tagits.
Författaren gör en systematisk genomgång av de rättsliga medel som står patienten till buds för att erhålla vård, information, omtanke och respekt i mötet med vården, och vilka medel patienten kan använda för att få rättelse om förväntningar och behov inte uppfylls.
För vårdpersonalens del handlar det mer om skyldigheter, tillsyn, straffrättsligt ansvar och disciplinansvar.
Lars-Åke Johnsson är också ledamot av den pågående patientsäkerhetsutredningen, som lades fram strax innan årsskiftet. Utredningen omnämns över huvud taget inte i boken. Som läsare misstänker man ju ändå att en stor del av det material som redovisas i boken är framtaget för utredningen.
Inom läkarkåren finns stora förhoppningar om att utredningsförslaget ska leda till genomgripande förändringar av de lagar Lars-Åke Johnsson redovisar så detaljerat. Oavsett om så blir fallet eller inte måste boken ses som en värdefull tillgång, då den ger en länge saknad samlad framställning av patientens rätt i hälso- och sjukvården. Även om de stora förhoppningar som finns rörande patientsäkerhetsutredningen infrias, kommer troligen stora delar av lagstiftningen att förbli oförändrad eller likartad den nuvarande.
För chefläkare, verksamhetschefer och andra som hanterar fel, misstag eller missnöje med vården, ger denna bok värdefull vägledning i ett synnerligen snårigt och svårnavigerat land-skap.
Innehållsförteckning och sakregister gör det lätt att hitta det som särskilt kan intressera för en aktuell situation.