Flickan i fallet med den häktade läkaren föddes på försommaren i fjol redan i vecka 25 med svår asfyxi. Ett par dagar efter förlossningen råkade en sköterska under en natt ge flickan Addex-Natriumklorid 4 mmol/ml i stället för natriumklorid 9 mg/ml. Det ledde till mycket höga natriumnivåer och dagen efter kunde man via ultraljud se en bilateral hjärnblödning av grad 2–3, eventuellt 4.

Händelsen anmäldes enligt Lex Maria. Ingen kan säkert säga huruvida hjärnblödningen är en följd av hypernatremin annat än att de sammanfaller i tid. Prematuritet och asfyxi, är i sig riskfaktorer för uppkomst av hjärnblödning, skriver verksamhetschefen i sin anmälan.
Socialstyrelsen skriver att dödsorsak och dödssätt fortfarande är oklara – 21 oktober 2008 – »men de sammantagna fynden talar för att flickan avlidit till följd av sviterna av hjärnblödningen«. Socialstyrelsen anser att de åtgärder som verksamheten själv vidtagit för att inte händelsen ska upprepas är tillräckliga. Vidare konstateras att sjuksköterskan inte följt gällande föreskrift när det gäller iordningställande av läkemedel. Men eftersom modern har anmält sköterskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har Socialstyrelsen inte tagit ställning till ansvarsfrågan avseende det medicinska omhändertagandet.
Modern anmälde också en läkare – en annan än den som nu sitter häktad – till Ansvarsnämnden för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa förlossningsvärkarna, som alltså kom i gång alltför tidigt.
Nämnden har ännu inte fattat beslut i ärendena.

Den lilla flickan dog den 20 september i fjol, knappt 16 veckor gammal. Hennes liv hade då bedömts som bortom räddning och man hade fattat beslut om att stänga av respiratorn. Hon fick läkemedel för att bland annat lindra smärta och dämpa känslor av lufthunger.
Barbro Fridén, chef för barndivisionen vid Karolinska Universitetssjukhuset, säger att det inte finns några resonemang i journalanteckningarna om att anmäla flickans död enligt Lex Maria. Flickans anhöriga har inte gjort någon anmälan till Ansvarsnämnden i samband med dödsfallet. I stället gjorde de en polisanmälan.

Utredningen kring föräldrarnas polisanmälan lades emellertid ner, men från obduktionen som gjordes i samband med den framkom senare nya uppgifter som resulterat i en ny polisanmälan. När den gjordes och av vem är belagt med förundersökningssekretess.

Läs mer
Läkartidningen bevakar händelseutvecklingen i detta ärende kontinuerligt. För att läsa de senaste artiklarna i ämnet rekommenderar vi nedanstående länk.
Fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus – samlade artiklar, kommentarer och råd