Bergströms och Liljeqvists text låter som ett eko från när jag arbetade med sorkfeber och Ockelbosjukan. Även de projekten ifrågasattes med iver av vissa forskare, men genombrotten kom till slut [1, 2].
Beläggen för att Ljunganvirus orsakar sjukdomar hos foster, barn och gravida bygger på studier från olika vetenskapsområden. Viruset bärs av bland annat vilda gnagare, som blir sjuka [3, 4]. Infekterade laboratoriemöss drabbas av fosterdöd och missbildningar [5]. Det finns en signifikant korrelation mellan gnagartäthet och exempelvis intrauterin fosterdöd, IUFD [6].
I flera pilotstudier har sammanlagt femton svenska och tre amerikanska fall av IUFD, tio fall av hydrocefalus och nio fall av anencefali undersökts. Ljunganvirus har påvisats med såväl immunhistokemi som PCR, och det finns en konstaterad skillnad mellan fall och kontroller [6-8].
Ljunganvirus replikerar i många olika celltyper, men virusmängderna är låga, och viruset verkar ha dålig effektivitet (det tillverkar relativt mycket virusprotein per infektiös partikel). Detta påverkar möjligheterna att påvisa Ljunganvirus med immunhistokemi och PCR.
I väntan på ett ännu inte publicerat arbete om de monoklonala antikropparna har vi kortfattat beskrivit hur dessa reagenser karaktäriserats i de arbeten där de använts [6-8]. Sekvensinformation saknas från PCR-produkterna, vilket inte är helt oväntat när man diagnostiserar ett RNA-virus med få kopior. Två av tre patientstudier är retrospektiva, där val av organ för analys har styrts av vad som funnits tillgängligt.
Ljunganvirus har, liksom flera av sina släktingar inom picornavirusfamiljen, tropism för endokrin vävnad, nervvävnad och muskelvävnad.
Vi har funnit att Ljunganvirus är associerat inte bara med graviditetssjukdomar och diabetes utan också med neurologiska sjukdomar. Beviskraven är höga vid så allvarliga misstankar. Men Ljunganviruset framstår dock som alltmer skyldigt ju mer man granskar det.
När en sjukdom misstänks vara orsakad av en infektion brukar processen börja med en hypotes följt av isolering av potentiellt etiologiskt agens, utveckling av dia-gnostiska verktyg, pilotstudie och därpå större studie.
Vi befinner oss i sista fasen, aktiviteter pågår i olika delar av världen. Även Bergström och Liljeqvist är välkomna att ansluta sig.
Bergströms och Liljeqvists kritiska granskning av en del av forskningen kring Ljunganvirus uppskattas, och förhopp-
ningsvis har de nu fått några klarläggande svar. Men kritik mot att forskning uppmärksammas är svårbegriplig.
Redaktionsledningen vid SVT:s Vetenskapsmagasinet bedömde uppenbarligen att allmänintresset hos de vetenskapliga fynden kring Ljunganvirus väger tyngre än den oro de kan orsaka.