Regeringen har beslutat satsa 12 miljoner kronor per år för att öka antalet forskningsplatser inom psykiatrin. För att kunna upprätthålla en högkvalitativ psykiatrisk forskningsmiljö måste antalet disputerade psykiatrer öka.
Bakgrunden är en inventering av akademiska tjänster inom psykiatrin som gjordes 2006. Enligt denna upprätthåller 43 personer 36,6 akademiska tjänster. Om tio år kommer bara elva av dessa personer att vara i tjänst. Det exakta antalet tjänster och anställningarnas omfattning i regeringens satsning kommer att variera. Men medlen för tjänsterna ska ge antagna ersättning med bibehållen lönenivå. Sökande från alla relevanta yrkesgrupper ska kunna komma ifråga för tjänsterna. En förutsättning är att de sökande är disputerade och anställda vid en klinik som driver hälso- och sjukvård samt att de kan få tjänstledigt på deltid från sina anställningar.
Regeringen satsar 12 miljoner kronor för projektet under 2009, och planerar att avsätta 12 miljoner kronor per år under åren 2010 till och med 2018.