Amerikanska och brittiska forskare tror att måttligt alkoholintag kan stärka benen hos äldre. Författarna presenterar sina rön i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Studien bygger på data från 1 182 män och 1 537 kvinnor av vilka majoriteten av kvinnorna (1 289) var postmenopausala. Deltagarnas åldrar varierade från 29 till 86 år. Männens snittålder uppgick till 61 år, medan de postmenopausala kvinnorna i genomsnitt var 61 år och de premenopausala 48 år gamla. Bentäthet (bone mineral density, BMD) mättes i höften och ländryggen. Uppgifter om bland annat kosthållning och alkoholkonsumtion inhämtades genom ett frågeformulär.
Det visade sig att män som dagligen drack ett till två glas öl eller vin hade mellan 3,4 och 4,5 procent högre bentäthet än manliga nykterister. Men det gäller att dricka måttligt; för de män som drack mer än två drinkar baserade på starksprit per dag noterades sänkt bentäthet jämfört med dem som drack ett till två glas öl eller vin. Sambandet mellan alkoholintag och stärkt bentäthet var starkare för kvinnor än för män. Detta gäller särskilt postmenopausala kvinnor som dagligen drack mer än två glas vin eller två drinkar. För dessa noterades mellan 5,0 och 8,3 procent hög­re bentäthet än för de kvinnliga absolutisterna.

Den aktuella studien är inte den första som kopplar måttligt alkoholintag till ökad bentäthet, men bilden är inte helt entydig. Flera studier har gjorts som inte lyckats visa något samband mellan moderata mängder alkohol och ökad bentäthet. Att det gäller att hålla sig till små mängder alkohol råder det dock inget tvivel kring. Tidigare forskning har påvisat ett tydligt samband mellan konsumtion av stora mängder alkohol och nedsatt bentäthet.
Vad den skyddande effekten för ben av måttligt alkoholintag beror på är inte känt, skriver författarna till den aktuella studien, som spekulerar över om påverkan via östrogen skulle kunna utgöra en möjlig mekanism. De understryker vidare de allmänna riskerna med alkoholintag och konstaterar att högre bentäthet visserligen minskar risken för frakturer men att alkoholpåverkan sam­­tidigt försämrar balansen, vilket ökar fallrisken och därigenom ökar den sammanlagda frakturrisken.
Intressant nog noterades en för bentäthet mer gynnsam effekt av öl och vin än av starksprit, vilket indikerar att det inte bara rör sig om effekter av alkohol utan även av andra ämnen i dessa drycker.



Öl och vin, men inte starksprit, i lagom dos har gynnsam effekt på bentätheten.