Under de senaste åren har flera studier presenterats som visat att manlig omskärelse tycks skydda mot överföring av HIV. Nu har andra smittskyddsrelaterade fördelar med ingreppet belagts vetenskapligt. En undersökning presenterad i tidskriften New England Journal of Medicine visar att manlig omskärelse även tycks skydda mot överföring av humant papillomvirus (HPV) och herpes simplex typ 2 (HSV 2).
Studien har gjorts i Uganda och omfattar 5 534 HIV-negativa män i åldrarna 15–49 år som vid studiens början inte var omskurna. Av dessa var 3 393 seronegativa avseende HSV 2. Deltagarna lottades till två grupper: en som vid starten genomgick omskärelse och en kontrollgrupp som inte omskars (men som erbjöds genomgå ingreppet då studien var klar efter två års tid). Deltagarna följdes halvårsvis under två år med provtagning för HSV 2, HPV och syfilis. Vid uppföljningen efter två år noterades att 10,3 procent av de deltagare som inte omskurits hade serokonverterat avseende HSV 2, vilket ska jämföras med 7,8 procent hos dem som omskurits. Förekomsten av HPV, definierat som högrisk-HPV, var 27,9 procent vid tvåårsuppföljningen hos de individer som inte omskurits mot 18,0 procent i den omskurna gruppen. Avseende syfilis noterades inga skillnader grupperna emellan. Författarna konstaterar således att manlig omskärelse var associerat med minskad förekomst av HSV 2 och HPV.
Tidskriften konstaterar i en kommentar under rubriken »Foreskin at the forefront« att den aktuella studien innebär ytterligare evidens för att manlig omskärelse skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Studier som presenterats under åren 2005–2007, alla gjorda i Afrika, visade som nämnts att omskärelse ger ett skydd mot överföring av HIV och bidrog till att omskärelse nu erbjuds män i flera områden i tredje världen där HIV är vanligt förekommande.
Författarna anser att den aktuella studien visar att smittskyddsfördelarna med manlig omskärelse är så pass stora, även när det gäller andra sjukdomar än HIV, att man bör överväga att mer aktivt erbjuda män ingreppet även i länder där HIV inte är vanligt förekommande, t ex i USA och Europa. Omskärelse är givetvis i grund och botten en personlig fråga som varje vuxen man själv måste ta ställning till. Icke desto mindre bör män i västvärlden informeras om de fördelar metoden innebär vad gäller minskad risk för smittspridning för att själva kunna fatta beslutet och därtill enkelt och snabbt ges tillgång till omskärelse om de beslutar sig för det, understryker New England Journal of Medicine.