Temat för Läkarförbundets vårdvalsseminarium var inte den genomtröskade frågan om olika ersättningsmodellers för- och nackdelar, utan hur kvaliteten ska säkras och teamarbetet främjas inom ramen för vårdvalssystemet. Ändå ville somliga debattörer gärna glida in på ersättningsfrågan.
– Alla vet att pengarna styr. Det gäller att hitta ett system som gagnar kvaliteten och inte kvantiteten, menade Ingrid Lennerwald (S), oppositionsråd i Skåne, en region som valt ett system med fast vårdpeng baserad på vårdtyngd.
Medan Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, inte kunde motstå frestelsen att räkna upp de positiva effekterna av den besöksbaserade ersättningsmodell som tillämpas i hennes landsting.
– För tre år sedan öppnades inte en enda ny vårdcentral trots att alla sa att tillgängligheten var dålig. Nu har vi fått 30 nya vårdcentraler i länet.

Många fackförbund har genomfört enkäter bland sina medlemmar i de landsting som infört vårdval. Den enkät som Arbetsterapeutförbundet låtit göra visar enligt förbundets ordförande Lena Haglund att kompetensutveckling och forskning får stå tillbaka.
– Jag skulle vilja se att kompetensutveckling skrivs in i grunduppdraget. Annars finns det en risk för stagnation.
Lena Haglund var inte ensam om att föreslå att grunduppdraget för vårdvalet bör specificeras för att garantera kvaliteten. Men Ingrid Lennerwald framhöll att hennes region har en lång och inte särskilt lyckosam historia av att detaljstyra primärvården, och hon var inte så lockad av idén att exempelvis föreskriva att varje vårdcentral ska ha vissa bestämda kompetenser i syfte att främja teamarbete.
– Jag tror att vårdgivarna kommer att hantera det inom systemet, av ren självbevarelsedrift. Om jag som patient ser att vårdcentralen intill har utökat sin kompetens så går jag dit i stället.

Ägarformen inte avgörande
Åsa Johansson från Akademikerförbundet SSR menade att ägarformen inte är avgörande för kvaliteten i primärvården.
– Det viktiga är styrsystemen, ledarskapet och inte minst stabiliteten. Verksamheten kan inte utvecklas om man får nya förutsättningar vart och vartannat år.
Psykologförbundets vice ordförande, Helén Antonson, hade ett enkelt recept för att höja kvaliteten i vårdvalet.
– Vi vet att en tredjedel av dem som söker till primärvården lider av psykisk ohälsa. Att se till att det finns psykologkompetens är ett sätt att kvalitetssäkra.

Anna Hertting, ordförande i Sjukgymnastförbundet, hänvisade till enkätundersökningar som hennes förbund och Vårdförbundet gjort bland medlemmarna och som visar att attityderna till vårdvalet är övervägande negativa. En stor majoritet anser att vårdvalet varken lett till ökad konkurrens, mer fokus på prevention eller mer professionell utveckling.
– Hur vill ni göra för att få personalen med er? frågade hon med adress till politikerna i panelen.
Filippa Reinfeldt svarade att det kan ta lite tid innan ett nytt system sätter sig.
– Jag tror inte man ska förvänta sig några dramatiska förändringar av vårdvalet. Men jag tror att alla tycker att det är bra med mer patientinflytande. Sedan kanske vi kan bli bättre på att kommunicera med personalen.

Lika villkor
Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, som var moderator för seminariet, undrade hur patientens fria val av vårdgivare kan bli ett val baserat på kunskap och inte bara på känsla.
– Det finns få kvalitetsregister i primärvården, och de som finns är anpassade för läkare. Hur ska jag som patient veta att det finns kunskap bakom tillgängligheten och det trevliga bemötandet?
En viktig fråga, höll Filippa Reinfeldt med om:
– Om vi ska ha vård på lika villkor måste vi ha information på lika villkor. Man ska inte behöva ha en granne som är läkare för att veta vad man ska välja.
Ingrid Lennerwald kallade uppföljningen av kvaliteten för den stora knäckfrågan.
– Men den uppgiften klarar nog inte enskilda landsting, utan det är något man måste fundera över på nationell nivå.


Filippa Reinfeldt och Ingrid Lennerwald var ense om att mätning av primärvårdens resultat är en fråga som kräver ett nationellt grepp. Foto: Maria Hemlin