Medicinen som vetenskap är gränslös och universell, men den gamla goda läkekonsten har till och med i modern tappning förvånande stark koppling till lokal tradition och kultur. Därför är det viktigt att publicera anpassad litteratur och läromedel på det egna språket. Studentlitteratur i Lund har systematiskt gått in för detta sedan 60-talet (se Läkartidningen nr 15–16/2009) och nyligen gett ut en till alla delar ny lärobok i lungmedicin.
Det är inte utan nostalgi man minns den gamla boken från år 1967 om lungsjukdomar från Almqvist & Wiksell med Gösta Birath som redaktör, sedermera ordentligt omarbetad av Bo Simonsson. Mången nordisk lungläkare har lärt sig specialitetens grunder med hjälp av just den boken. Utvecklingen går dock vidare och specialiteten förändras.
De två stora folksjukdomarna tuberkulos och astma har tack vare moderna mediciner och systematisk behandling begränsats eller bringats under kontroll. Nya sjukdomar och tillstånd, t ex HIV och sömnapné, som inte ens var påtänkta för 30 år sedan, har kommit till. De lungsjuka har börjat röra sig i gränsmarkerna mellan konservativ medicin och intensivvård. Icke-invasiv assisterad andning är vardagsmat och lungspecialiteten står för allt mer av den övervakande vården. Lungtransplantationer har blivit en realitet. Tuberkulosen har fått nya former genom ökad invandring, nedsatt naturligt försvar och resistensproblem. Latent tuberkulos har blivit en riskfaktor för patienter som behandlas med nya biologiska mediciner. Trots att patienter med astma och allergier ökar i antal har sjukdomen blivit lindrigare till sina uttrycksformer och allt mer flyttat till primärvården, medan kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) tilldrar sig ökande intresse både vad patogenes, behandling och rehabilitering beträffar. Allt detta beskrivs förtjänstfullt i boken.
Lungcancer, som ofta sköts av lungspecialister i samråd med onkologer och kirurger, beskrivs uttömmande. Trots sjukdomens dystra prognos kan ett visst hopp skönjas. Stadieindelningen (TNM) vid lungcancer vägleder valet av terapi. Tyvärr har inte den nyaste, något modifierade, internationella TNM-klassifikationen hunnit med i denna första upplaga. Utan alla de skador tobaksrökningen åstadkommer i andningsorganen skulle lungsjukdomarna utgöra en volymmässigt betydligt mindre specialitet. Icke desto mindre är en av lungmedicinens uppgifter att medverka till att tobaksrökningen begränsas och helt upphör. Rökstopp har fått ett eget viktigt kapitel.
Författarlistan är imponerande. Redaktörerna har lyckats samla allt vad Sverige har av toppförmågor inom lungspecialiteten att heltäckande behandla ämnet lungmedicin i 38 kapitel börjande från embryologi. Sedan följer i logisk ordning symtom från lungorna, utredning, infektioner, maligniteter, ovanliga lungsjukdomar, bindvävssjukdomar och obstruktiva lungsjukdomar fram till sömnproblem och rehabilitering.
Boken är både vacker att se på, trevlig att hålla i handen, lättläst och lätt att slå upp i. Disposition, tabeller och bilder är utmärkta. Litteraturhänvisningarna är få, men centrala. Boken är uttalat avsedd som kunskapskälla för både specialister, blivande specialister, övriga läkare och annan sjukvårdspersonal.
För den som har sisu att läsa boken från pärm till pärm erbjuds en kämpedos av kunskap om lungmedicin.