Vad är egentligen socialmedicin? Det är en fråga som ställs i vårt reportage om socialmedicin på sidan 1378. Frågan kan tyckas märklig, då specialiteten är etablerad i Sverige. Men den kan också ses som rimlig att ställa då det i dag finns knappt 20 personer med specialiteten som arbetar inom sjukvården.
Anna Sarkadi, ordförande i Svensk socialmedicinsk förening, har sitt svar klart:
– Jag brukar säga ett en socialmedicinare är en läkare som inte bara vill bota patienter, utan som vill bota system. Vi är en bred specialitet, från traditionellt socialläkeri till epidemiologi och hälsoekonomi.
Av vårt reportage framgår att socialmedicinen hade en storhetstid i Sverige på 1960- och 1970-talen. Därefter har den levt mer i skymundan. Men något håller på att hända, hävdar Anna Sarkadi.
– Nu är det tid för socialmedicinen att komma tillbaka, säger hon.
Anna Sarkadi syftar på sjukvårdsminister Gabriel Wikströms prioritering av jämlik hälsa, där han bland annat tillsatt en nationell kommission. I det arbetet kan socialmedicinare spela en viktig roll. Socialmedicinare kan även fylla en viktig funktion ute i samhället. Det är således lätt att sympatisera med tanken på att denna specialitet får en starkare ställning än vad den har i dag.