Matematik i allmänhet och sannolikhetslära i synnerhet har mer med läkarens patientnära vardag att göra än vad man tror, menar Attila Frigyesi, specialist i kardiologi och ST-läkare i anestesi och intensivvård vid Universitetssjukhuset i Lund.
– Jag har alltid varit fascinerad av den kliniska blicken som en del läkare har. Jag tror att det i botten handlar om att de är bra på att vikta ihop information och hantera sannolikheter, även om de kanske inte alltid kan formulera det.
Själv är han med sin bakgrund som filosofie doktor i matematik väl ägnad att formulera den matematik som gör att ett test kan ha både hög specificitet och hög sensitivitet och ändå oftare visa falskt positivt svar än sant positivt. Förhållandet gäller när prevalensen är låg.
– Min uppfattning är att vi i allmänhet inte är tillräckligt kritiska och ibland litar lite för mycket till enstaka testresultat, säger Attila Frigyesi.
Artikeln börjar med ett exempel från en fiktiv klinisk vardag. Detta uttryckligen för att inte läsare ska skrämmas bort av sannolikhetsläran.
Är läkare rädda för matematik?
– Inte mer än andra, men generellt finns en del som är rädda för formler och tycker att det inte är något för dem. Jag ville framhålla att man kan ha behållning av artikeln ändå.
Responsen på artikeln har varit stor och nästan enbart positiv. Många har uppmanat Attila Frigyesi att fortsätta publicera sig i ett ämne som ofta glöms bort.
Publicerad:
Läkartidningen 48/2009
Lakartidningen.se