Inom evidensbaserad kirurgi är randomiserade, kontrollerade studier viktiga instrument. Inom leverkirurgin finns relativt få sådana. Den aktuella studien har, baserat på uppgifter om mortalitet och morbiditet i modern litteratur, undersökt förutsättningarna för randomiserade, kontrollerade studier inom leverkirurgin.
Med utgångspunkt i 32 publicerade arbeten från 2002–2007 utvalda efter i förväg uppgjorda kriterier gjorde författarna en systematisk översikt av mortalitet (1 procent) och morbiditet (galläckage 4,4 procent och leversvikt 2,6 procent) efter leverkirurgi. De kunde sedan räkna ut att för att i en studie kunna påvisa 33 procents förbättring av dessa resultat med en signifikansnivå på 0,05 och en styrka (power) på 90 procent skulle man behöva inkludera 15 614 patienter om studien syftade till att påvisa förändrad mortalitet.
För morbiditet i allmänhet efter leverkirurgi krävs 412 patienter, för galläckage 3 446 patienter och för leversvikt 5 924 patienter. Risken för att en studie har alltför låg styrka är uppenbar men kan kanske hanteras genom att enbart speciella grupper (t ex patienter med lobresektioner), eller genom att en kombination av flera väl validerade leverkirurgiska komplikationer, studeras. Författarna föreslår register som en annan möjlighet.
Bristen på allmängiltiga definitioner av mortalitet och morbiditet är en svaghet i denna analys. I övrigt pekar författarna på viktiga faktorer vid planering av randomiserade, kontrollerade studier av leverkirurgi.