Behandling med folsyra och vitamin B12 kan kopplas till en ökad risk för cancer och dödsfall bland patienter med ischemisk hjärtsjukdom. Detta framförs i en norsk studie som publiceras i JAMA. Folsyranivåer har tidigare studerats hos patienter med hjärt–kärlsjukdom, då man velat undersöka huruvida ökat intag innebär lägre risk för hjärtinfarkt.
Hittills har inga större studier kunnat visa lägre risk, men två stora norska studier visade i stället en tendens till ökad cancerrisk bland de folsyrabehandlade jämfört med kontrollgrupperna. Denna tendens var dock inte statistiskt säker.
Efter dessa studiers slut följdes därför studiedeltagarna – huvudsakligen män runt 62 års ålder – upp under ytterligare cirka tre år. 6 261 (92 procent) deltog i denna uppföljning med avseende på cancer, dödsfall på grund av cancer och dödsfall generellt. De deltagare som randomiserats till behandling med 0,8 mg folsyra och 0,4 mg vitamin B12 dagligen jämfördes med dem som fått 40 mg vitamin B6 eller placebo dagligen.
Deltagarna som fått folsyra-/vitamin B12-behandling löpte 21 procent högre risk att få cancer, 38 procent högre risk att dö i cancer och 18 procent högre risk att dö oavsett orsak än kontrollgruppen (hazard-kvoter med 95 procents konfidensintervall 1,21, 1,03–1,41; 1,38, 1,07–1,79 och 1,18, 1,04–1,33). Riskökningen tedde sig förmedlad av folsyrakomponenten snarare än av vitamin B12-komponenten. Dessa riskökningar var statistiskt signifikanta men drevs huvudsakligen av en förhöjd incidens av lungcancer i folsyragruppen. Andelen rökare i studien var hög men jämnt fördelad mellan studiegrupperna, och analyserna justerades även för rökning. Att folsyran under den relativt korta studietiden skulle ha hunnit framkalla tumörväxt anser författarna är mindre troligt. Tolkningen är i stället att den observerade ökningen i cancer kan bero på att folsyran påskyndat tillväxt i befintliga (pre)cancerösa förändringar.
På ledarplats i JAMA konstateras att resultaten kan ha betydelse för riktlinjerna kring folsyraberikning. Dock anses doserna i studien vara relativt höga och studietiden relativt kort. Andra studier kring folsyraintag med längre uppföljningstid har kunnat visa lägre risk för cancer, framför allt kolorektalcancer. Dessutom har incidensen av cancer i allmänhet och lungcancer i USA sjunkit snarare än stigit under de år som gått efter införandet av folsyraberikning. Det ifrågasätts därför om den norska studiens resultat är generaliserbara till en allmän befolkning.