Rökning bör ses som en riskfaktor för amyotrofisk lateralskleros (ALS), enligt en studie som presenteras i Neurology. Man har gått igenom studier som gjorts under 2003–2009 inom fältet riskfaktorer och ALS. En sökning i databaser resulterade i 28 studier, men efter att dessa analyserats i detalj konstaterades att bara två höll tillräckligt hög klass för att man skulle kunna dra några egentliga slutsatser av dem.
Den ena av de två studierna publicerades år 2007 i Neurology och omfattade 364 ALS-drabbade och 392 friska kontroller från Holland. Studien visar sammantaget att rökning ökar risken för ALS med en faktor 1,6, dvs en riskökning på 60 procent. Ett liknande resultat kom man fram till i den andra studien, som var av prospektiv karaktär och som presenterades våren 2009 i Annals of Neurology. Denna omfattar ett material på 517 890 individer som ingick i studien European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC). Av de 517 890 individerna, som alla var friska då studien påbörjades, avled 118 till följd av ALS. Det visade sig att de som rökte i samband med att de inkluderades i materialet löpte 1,89 gånger högre risk att dö till följd av ALS än individer som aldrig rökt.
Det tycks löna sig att både sluta röka och skära ned på antalet cigaretter om man inte klarar av att sluta helt. För dem som rökt tidigare men som slutat innan de inkluderades i studien var risken för ALS förhöjd jämfört med icke-rökare men lägre än för nuvarande rökare, då den var ökad med en faktor 1,48 jämfört med individer som aldrig rökt. I studien noterades även ett dossamband, då storrökare löpte högre risk för ALS än individer som rökte mindre.
Rökning har betraktats som en »sannolik« riskfaktor för ALS. Den aktuella sammanställningen gör att det står klart att rökning faktiskt är en riskfaktor för sjukdomen. Vid sidan av rökning är ärftlighet en känd riskfaktor för ALS. Rökning kan dock bara förklara en minoritet av sjukdomsfallen. En omedelbar konklusion av den aktuella studien är att rökande individer med ärftlighet för ALS bör motiveras till rökstopp.